9.8.2023. 14:19
1
Djeca ubijena u opkoljenom Sarajevu na listi djece ubijene u Republici Srpskoj
FOTO: Sniper Ally Photo
Marko (11) , Mirjana (16) i Damir (17) ubijeni su tokom opsade Sarajeva. Njihova imena našla su se na listi 106 ubijene djece u današnjem Istočnom Sarajevu, koju je sačinio Republički centar za istraživanje rata i ratnih zločina u Republici Srpskoj, a koju je, potom, za svrhe priloga, koristio RTRS. Porodica Marka Lukića je potresena, najavljuju tužbu.

Marko Lukić ubijen je u jedanaestoj godini života, 26. jula 1995. godine. Stradao je od granate, ispaljene sa položaja Vojske Republike Srpske na sarajevsko naselje Mejtaš.

Njegov brat Miroslav Lukić i majka Suzana Lukić ostali su zatečeni danas, kada im je proslijeđen prilog RTRS-a iz aprila ove godine. U priči naslovljenoj sa “Pravda u BiH i dalje slijepa za 106 ubijene djece iz Srpskog Sarajeva”, našlo se i ime njihovog voljenog sina i brata, ubijenog u centru Sarajeva.

U razgovoru za N1 Miroslav ističe da su potreseni, da je majci danas užasno teško. Podijelio je i nekoliko preostalih sjećanja na brata.


(Ustupljena fotografija: Marko u naručju drži brata Miroslava)

“Maštao je o moru”, ispričala je za ratno ‘Oslobođenje’ Markova porodica tada – govoreći o jedinoj utjesi i želji koju je jedanestogodišnji dječak gajio, nakon što mu je 1992. godine ubijen otac.



Marko je ukopan na groblju Sveti Josip, kod sarajevske Zetre.


Pored Marka su na listi i Damir i Mirjana –  mladi kojima je pucano u srce tokom opsade Sarajeva
Ova šokantna informacija Miroslava i porodicu bi, možda, i zaobišla da RTRS-ov prilog nije uočio njegov prijatelj sa platforme Sniper Ally photo, posvećene arhiviranju i očuvanju fotografija opsade Sarajeva.

Na listi se, ističu na ovoj platformi, nije pronašao samo Marko, nego i Damir Dodik i Mirjana Malešević – također oni čija je mladost prekinuta nakon što je na njih pucano u Sarajevu. I njihova imena su se, dakle, našla dijelom priloga u kojem je, kako se navodi, korištena lista koju je sačinio Republički centar za istraživanje rata i ratnih zločina u opštinama tadašnjeg Srpskog Sarajeva.

Sedamnaestogodišnji Damir Dodik ubijen je dan ranije nego Marko, 25. jula 1995. godine. Vozio je bicikl kada je snajperom upucan ravno u srce. Ukopan je u mezarju na Kovačima u Sarajevu.

Šesnaestogodišnja Mirjana Malešević ubijena je u Sarajevu 27. februara. Sa prijateljem Samirom išla je u posjetu ostalim drugarima.  Pucano joj je u srce. Samir koji je, potom, pokušao pomoći je također ubijen.

(Elmedina H.)

 
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.