1.9.2023. 13:44
0
Afrička kuga hara Brčko Distriktom
FOTO: N1
Afrička kuga svinja već sada je napravila ogromne ekonomske štete u Brčko Distriktu. Do sada je eutanazirano šest i po hiljada svinja na 194 domaćinstva.

Jedno od njih je u vlasništvu Milorada Kojića. Ovaj stočar iz Brčkog je u jednom danu ostao bez 340 svinja.

”Dvadeset godina radim taj posao, dvadeset godina, meni je ugašena fabrika za proizvodnju mesa. Ja sam godišnje izbacivao do hiljadu živih svinja, tu su išla i prasad, i tovljenici. Međutim, danas toga više nema, 340 komada je na taj dan ubijeno.” navodi Milorad Kojić i dodaje da je kao čovjek teško podnio cijelu situaciju. Od toga je živio, prehranjivao porodicu, školovao djecu. Kako dalje, ni sam ne zna, prenosi N1.

”Koji oporavak? Da l’ se ja više mogu oporaviti i da l’ ja mogu više naći tu genetiku? Godinama sam to pokušavao, uz jednog svog prijatelja, Mađara iz Sombora, koji mi je pomogao da dođem do te čiste genetike landrasa, jorkšira, duroka, pijetrena, gdje smo mi to kombinovali. Uspio sam za ovih 20 godina od tog stada iz Sombora da napravim ovo što sam imao. Kako vratiti tu genetiku? Samo uz pomoć države. Kako će se naša država organizovati, ovaj grad? Teško, skoro nikako, jer mi njih ne interesujemo.”

Milorad naslućuje da će posljedice osjetiti svi i da će od sada na tržištu biti meso iz uvoza.

”Ali neko je htio da to ide tako. Godinama su pokušavali nas da ugase kroz niske cijene sa zapada. Naši uvoznici mesa su išli nas ubijeđivali da mi ne znamo da proizvedemo. Danas kada je došla na zapadu izuzetno visoka cijena mesa, kod nas je došao pomor svinja.”

Nova žarišta
Kosta Kojić, šef odsjeka za veterinarstvo Brčko Distrikta, kaže da se ovakva pojavi desi jednom u 100 ili 200 godina. Kako se virus ne bi širio, ukopavali su životinje na licu mjesta. Dodaje i da će štete biti milionske:

”Radili smo ukopavanje na licu mjesta, jer je već domaćinstvo zaraženo, smatrali smo da je bolje gdje ima prostora da se tu odradi zakopavanje životinja, da ne bi razvozili putevima i možda širili virusni materijal. Štete će biti milionske, što direktne, što indirektne. Trpi prvo stočar, narod, poljoprivredna apoteka, veterinari, mesare. To je širi pojam, i to će vidjeti tek sljedeće godine kad se potroše sve zalihe i sva sredstva.”

Afrička kuga svinja i dalje se širi, trenutno se pokušavaju ugasiti žarišta na relaciji Brčko-Bijeljina, ističe Stevan Radić, šef Pododjeljenja za veterinarstvo u Vladi Brčko Distrikta:

”Mi smo imali prva žarišta u području mjesta Vučilovac, to je na granici sa Hrvatskom, tu smo bukvalno sve eutanazirali, samo je ostala jedna veća svinjogojska farma. Sada imamo ovaj dio od Bijeljine, gdje nam je zaraza stigla do Brezika i tu zadnjih dana radimo eutanaziju. Ovo će definitvno izazvati velike poremećaje u svinjogojskoj proizvodnji.”

Semberija trpi najveće gubitke 
U Bijeljini, koja je najviše pogođena afričkom kugom svinja, do sada je uklonjeno 32.500 svinja, što je polovina ukupnog svinjskog fonda Semberije. Sreten Vučković iz Odjeljenja za poljoprivredu Bijeljine navodi da situacija i dalje nije pod kontrolom.

“Mi imamo svakodnevno između 20-25 prijava gdje doktori veterinarske medicine uzimaju uzorke na sumnjivim i uginulim svinjama. Drugi dan dobijamo rezultate, i uglavnom 95-100% su pozitivni. Poražavajući podaci”, kaže Sreten Vučković, Odjeljenje za poljoprivredu Bijeljina.

Vučković dodaje da je već sada direktna šteta u Semberiji više od 10 miliona KM. Indirektne će biti barem četiri puta veće.

”Ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske je do sada isplatilo oko 3 miliona KM i trenutno je zastoj. Pored toga imamo još jedan problem, Ministarstvo i Republički krizni centar ne izvršavaju svoje obaveze, koje su zakonom predviđene. Ne vrše redovno plaćanja poljoprivrednim proizvođačima, još nisu počeli da vrše plaćanja firmama koje su angažovane na odvoženju i ukupovanju eutanaziranih i uginulih svinja. Te firme su angažovane više od 70 dana, a nijedna tranša nije uplaćena ka njima.”

Za kraj, Vučković ističe da je Grad Bijeljina sam u borbi sa afričkom kugom svinja, prenosi N1.

(Elmedina H.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.