4.9.2023. 20:57
0
Poruka Nedima Sladića pred naredne dane: Mnogi rekordi su ugroženi
Bosanskohercegovački meteorolog Nedim Sladić javio se na društvenim mrežama i komentirao aktuelnu situaciju oko vremenske prognoze u Evropi, s posebnim osvrtom na Veliku Britaniju.

“Od prognoziranih poplava u Grčkoj iz prethodne objave, vratimo se toplotnom valu u Ujedinjenom Kraljevstvu koji postaje vrlo snažan.

Tokom posljednja 2 mjeseca često smo mogli čuti kako je izoterma od 0 °C nad centralnim dijelovima Evrope prelazila 5000 metara tokom intenzivnih ljetnih vrućina – gotovo do visine najvišeg europskog vrha.

Čini se da UK ne zaostaje toliko, iako smo već zakoračili u meteorološku jesen. Današnji uspon radiosonde u Camborneu, Cornwall (jugozapadna Engleska) u podne pokazuje da da biste dosegnuli 0 °C, morate podići zračni paket do skoro 4700 metara (4660 m) ili 585 hPa. S obzirom na to da vreli zrak struji iz zagrijane kontinentalne Evrope u narednih 24 do 48 sati, ne bih se iznenadio da budemo svjedoci da tačka ledišta premaši 5000 metara nadmorske visine.

Brojni rekordi su ugroženi. Neki su već oboreni danas”, napisao je Sladić.

(Ajdin B.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.