6.9.2023. 19:15
0
Bećirović bez "dlake na jeziku": "Murphyjevo pismo Nikšiću pokazuje odnos gospodara i podanika"
"U Bosni i Hercegovini imate paradoksalnu situaciju i igru velikih zemalja. Specijalni njemački izaslanik Sarrazin će danas biti kod Dodika, a isti taj Dodik prijeti da će drugom njemačkom zvaničniku Schmidtu, koga je delegirala za visokog predstavnika, zabraniti ulazak", kazao je za N1 direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) Ljubljana, Zijad Bećirović.

On je pismo ambasadora SAD-a u BiH Michaela Murphyja i šef Delegacije EU u BiH Johanna Sattlera upućeno premijeru Federacije BiH Nerminu Nikšiću nazvao odnosom "gospodara i podanika". Bećirović je gostujući u Danu uživo, također, odbacio mogućnost da će Kina i Mađarska stati finansijski iza Dodika pojašnjavajući kako je "uvijek teško pronaći novac i kad imate dobre bonitete".

Hoće li Dodik uspjeti pronaći partnere za nastavak važnih projekata u RS-u? Jesu li to Mađarska, Kina ili neka treća država?

Uvijek je teško pronaći novac i kad imate dobre bonitete. Vidite da BiH zaobilaze investitori. Dok je ovakva situacija neće biti investitora, to je svima jasno. Mađarska čeka na sedam milijardi eura koji su blokirani. Mađarska nije razvijena zemlja, vršila je transmisiju tuđeg novca, prije svega ruskog. Kina je vrlo oprezna kada je u pitanju teritorijalni integritet. Šteta je da zbog jedne takve politike propadaju veliki infrastrukturalni projekti.

Dodik je najavio da će zabraniti ulazak Schmidtu na teritoriju RS-a?

Imate paradoksalnu situaciju i igru velikih zemalja. Specijalni njemački izaslanik Sarrazin će danas biti kod Dodika, a isti taj Dodik prijeti da će drugom njemačkom zvaničniku Schmidtu, koga je delegirala za visokog predstavnika, zabraniti ulazak. Igraju se vrlo opasne igre. Velike sile, prije svega SAD, mogle su uticati da dođe do drugačijeg formiranja vlasti u Bosni i Hercegovini. Najpoštenije je bilo da su sklonjene sve tri nacionalističke stranke: SDA, HDZ BiH i SNSD. Oni su se odlučili da to bude samo bez SDA. Poželjna je smjena vlasti u demokratskim društvima, ali moraju postojati pravila. Nažalost, postojeća struktura jednostavno nema šta ponuditi i to je pokazao i današnji sastanak koalicije. Ovo će samo nastaviti dalji trend iseljavanja iz BiH.

Mnogo je reakcija i na pismo koje su ambasador SAD-a u BiH Michael Murphy i šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler uputili premijeru Federacije BiH Nerminu Nikšiću. Može li se ono posmatrati kao podstrek na putu ka boljij vlasti, ili pak, kako to neki vide, smjernice šta raditi?

Ovo posljednje što ste rekli. Sam ton pisma to pokazuje. Međutim, kako će se prema vama neko ponašati zavisi i od vas. Ovo pismo pokazuje odnos gospodara i podanika. SAD su važna zemlja za BiH, ali mislim, ipak, da domaći zvaničnici moraju pokazati više odgovornosti prema svojim građanima. Način na koji komuniciraju sa stranim partnerima ne smije biti ponižavajući odnos. Ovo je zemlja ponosnih i čestitih ljudi. Ova vlada ima poprilično narušen kredibilitet zbog načina kako je formirana. U tom pismu ima mnogo stvari o kojima se moglo debatirati.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.