11.9.2023. 16:26
0
Sabina Sarajlija se obratila na Skupštini KS: Arijana Memić joj postavila 12 pitanja
Glavna kantonalna tužiteljica Kantona Sarajevo Sabina Sarajlija obratila se danas Skupštini Kantona Sarajevo predstavljajući izvještaj o radu ovog Tužilaštva za 2022. godinu.

U prošloj godini, kako je kazala, Tužilaštvo je radilo u smanjenom kapacitetu po pitanju kadrova, posebno tužilačkih pozicija.

"Nažalost, iz Tužilaštva KS redovno odlaze kadrovi na druge pozicije. Imamo taj vječni problem u tom smislu. Ovo što nas je radilo ostvarilo je po našoj procjeni solidne rezultate.

Što se tiče norme, svi tužioci su pojedinačno ostvarili normu. Kad je riječ o kvalitetu, i on je ostao odličan.

Na oko 8.000 predmeta intenzivno radimo.

Neke od značajnijih optužnica koje su podignute u 2022. godini su za ratne zločine, za ubistvo sarajevskih policajaca, za privredni kriminal, povećao se broj optužnica za visoku korupciju…", kazala je, između ostalog, Sarajlija.

Uslijedila su zastupnička pitanja, a jedna od onih koji su iskoristili priliku da ih postave bila je Arijana Memić (NiP).

Ona je postavila 12 pitanja glavnoj kantonalnoj tužiteljici i to:

"U izvještaju ste naveli da je jedna od značajnijih optužnica koje su potvrđene u 2022. optužnica protiv 21 osobe za fingiranje sobraćajnih nesreća, gdje su među optuženim i 4 policajca MUP KS. U kojoj fazi su ti postupci sada?

Koliko je otvorenih istraga koje su starije od 6 mjeseci i na koji način planirate ojačati, a bolje reći vratiti izgubljeno povjerenje građana?

Spominjete stručnu pomoć zamjenika glavnog tužioca na radu tužioca u složenim predmetima. Da li to znači da će rad tužilaca nadgledati Sead Kreštalica koji je zastupao lažnu optužnicu za saobraćajnu nesreću?

Iz kojeg razloga Tužilaštvo u predmetu Nadin Smajlović nikada nije pristupilo ispitivanju postojanja krivičnog djela kao krivično djelo nedozvoljeno korištenje ličnih podataka iako je u svom posjedu imalo pravosnažno rješenje kojim je utvrđena nezakonito korištenje ličnih podataka porodice Smajlović od strane KCUS i prijavljenih ljekara. Da li je time Tužilaštvo željelo dovesti do nastupanja zastare?

U odnosu na navode da je Tužilaštvo predmet Smajlović smatralo prioritetnim, koje su to odlike prioritetnog postupanja Tužilaštva KS, odnosno koje to privilegije uživa predmet označen kao prioritetan?

Oštećenim u predmetu Smajlović odbili ste omogućiti uvid u krivični spis predmeta, dok ste u predmetu Denis Smajlović dozvolili. Koji je razlog neujednačenog pristupa?

Koji su razlozi pravni ili stvarni zbog kojih vještačenje u predmetu Smajlović nije moglo biti povjereno vještacima u BiH nego iz Srbije?

Da li ste kao glavna tužiteljica pokrenuli disciplinski postupak protiv službenika za informisanje koji je postupajući po zahtjevu Amine Smailović donio rješenje koje su Ombudsmeni BiH označili kao suprotno zakonu, pa ste isto kasnije i vi poništili, sve to jer je takvim postupanjem onemogućeno uživanje prava stranke, a isto predstavlja osnov za disciplinski postupak.

Koliko je tužilaca raspoređeno u odjel za rad s maloljetnicima i smatrate li da je taj broj dovoljan u odnosu na maloljetničku delikvenciju?

Iz Tužilaštva KS je potekla informacija da upravo vi znate da je vaša prethodnica Dalida Burzić nezakonita otuđila dokumentaciju iz Tužilaštva KS iz predmeta Dženan Memić. Molim vas da nam kažete je li to tačno i koje ste radnje poduzeli po tom pitanju?

Zašto nakon donošenja presude Vrhovnog suda FDBiH od 27. 7. 2021. godine niste odmah pokrenuli istragu za ubistvo Dženana Memića nego ste čekali da vam Državno tužilaštvo zatraži spis?

Zašto nakon presude Vrhovnog suda FBiH u predmetu Dženan Memić od 27.7 2021. godine niste tražiti odgovornost svih tužilaca koji su zastupali lažnu optužnicu?", upitala je Arijana Memić.

Nakon što su i ostali zastupnici postavili pitanja predsjedavajući Skupštine Elvedin Okerić dao je pauzu od sat i pol za ručak i tužiteljici Sarajliji da spremi odgovore.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.