13.9.2023. 13:04
0
Prekršio Zakon o SIPA-i: Hoće li Darko Ćulum biti smijenjen zbog dolaska na skup Srba zaposlenih u institucijama BiH?
FOTO: SIPA
Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) djeluje isključivo na profesionalnim osnovama, ne zastupajući, ne štiteći niti podrivajući interese bilo koje političke stranke, registrovane organizacije ili udruženja, bilo kojeg konstitutivnog ili drugog naroda u BiH. Navodi se u ovo u članu 2 Zakona o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu.

Direktor SIPA-e Darko Ćulum koji je imenovan u julu 2020. godine na četverogodišnji mandat, na ovu poziciju je došao sa mjesta direktora Policije RS. Iako je riječ o dugogodišnjem policijskom službeniku koji dobro poznaje zakone i ono što je policijskim službenicima zabranjeno, Ćulum je jučer dolaskom na skup Srba zaposlenih u institucijama BiH na poziv ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarac prekršio Zakon o SIPA-i.

Ćulum je dakle, suprotno definiciji SIPA-e, štitio interese SNSD-a i podrivao interese države. On je svojim prisustvom potvrdio izraženu spremnost prisutnih da se napuste institucije BiH ako se to od njih zatraži. Ćulum nije imao obavezu odazvati se na poziv Staše Košarca, već je to očito uradio kao sljedbenik SNSD-ove politike.

Ćulum je također 22. augusta ispred Administrativnog centra Vlade RS u Istočnom Sarajevu dočekao pojedine učesnike sastanka državne koalicije, a razgovarao je i sa Draganom Čovićem, predsjednikom HDZ BiH što su zabilježili fotoreporteri.



U SIPA-i radi više od 700 uposlenika. Više od pola je Bošnjaka, a njihov direktor odlazi na skup na kojem se kroji politika Srba, i u konačnici ako ih na to pozovu strukture RS rušit će državu BiH. S obzirom da je prekršio Zakon o SIPA-i i narušio ugled ove državne policijske agencije te dodatno poljuljao povjerenje Bošnjaka o profesionalnom odnosu, Nezavisni odbor PS BiH bi trebao razmotriti pokretanje smjene Darka Ćuluma.

NO će narednu sjednicu održati u oktobru. S obzirom da je riječ o tijelu koje broji devet članova, a dio je iz RS-a jasno je da će se na ovom pitanju pokazati ko je politički imenovan u NO.

Iako se očekuju opstrukcije u pokretanju smjene Ćuluma sa čela SIPA-e, članovi NO obavezni su štititi dignitet državnih policijskih agencija.

Također, očekuje se da ministri iz reda Bošnjaka u Vijeću ministara BiH zatraže smjenu Darka Ćuluma, ali i drugih članova Vijeća ministara BiH koji su bili na jučerašnjem skupu.

(Patria)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.