13.9.2023. 15:38
0
Novi detalji: Tužilaštvo BiH u optužnici zatražilo zabranu “obavljanja funkcije predsjednika” Dodiku na 10 godina
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine u optužnici protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića predložilo je izricanje mjera zabrane.

“Osumnjičenima u skladu sa članom 73. stav 1. KZ BiH u vezi sa članom 203a. Stav 4. KZ BiH izrekne mjera sigurnosti zabrane obavljanja funkcija i to osumnjičenom Miloradu Dodiku prestanak obavljanja funkcije predsjednika Republike Srpske, a osumnjičenom Milošu Lukiću predstanak obavljanja dunkcije direktora Javne ustanove “Službeni glasnik Republike Srpske” u trajanju od deset (10) godina”, stoji u prijedlogu koji je Tužilaštvo poslalo Sudu Bosne i Hercegovine, a u koji je N1 imala uvid. O ovom "detalju", kao i o optužnici branilac Milorada Dodika, advokat Goran Bubić nije se oglašavao, a u kratkom telefonskom razgovoru kaže kako će sve proučiti tek večeras, po povratku sa službenog puta iz Hercegovine te kako će pravni tim predsjednika Republike Srpske u svakom slučaju uložiti prigovor.

Inače, Dodik je jutros imao sastanak sa predstavnicima institucija kako entiteta RS, tako i BiH. Sastanku su prisustvali predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, premijer Radovan Višković, član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, ministri u Vladi Srpske, potpredsjednik Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda Davor Pranjić, predsjedavajuća Vijeća naroda Srpske Srebrenka Golić.

Podsjetimo, do ovog susreta dolazi nakon jučerašnjeg kojeg je organizovao Košarac, a na kojem je saopšteno kako su “svi predstavnici RS u Vijeću ministara BiH i agencijama, spremni da napuste rad u institucijama BiH ukoliko budu nastavljene provokacije Christiana Schmidta.”

S tim u vezi, Dodik je danas naveo kako je predviđeno da se u novom budžetu RS obezbijedi da se radnicima u institucijama BiH iz ovog entiteta osiguraju primanja onog trenutka kada se donese odluka o povlačenju iz institucija Bosne i Hercegovine.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.