14.9.2023. 15:51
0
Dodikova prijava protiv tužioca Nedima Ćosića prebačena u Tužilaštvo BiH
Krivičnu prijavu predsjednika RS Milorada Dodika protiv tužioca Nedima Ćosića Republičko javno tužilačko u Banjoj Luci je prije dva dana proslijedilo na nadležno postupanje Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, saznaje Detektor.

Predsjednik RS Milorad Dodik podnio je u avgustu krivičnu prijavu protiv tužioca Državnog tužilaštva Nedima Ćosića, koji je podigao optužnicu protiv njega i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika RS-a Miloša Lukića, zbog neizvršavanja odluka Visokog predstavnika. Sud BiH je potvrdio optužnicu.

- Krivičnu prijavu sam podnio zato što je Nedim Ćosić podigao optužnicu zbog, kako je navedeno, krivičnog djela ‘neizvršavanje odluka visokog predstavnika'”, napisao je Dodik ranije u svojoj objavi, smatrajući da je Ćosić – kao službeno lice Tužilaštva, u namjeri da nanese štetu instituciji predsjednika RS-a te Lukiću – donio nezakonitu odluku, čime je počinio krivično djelo “povreda zakona i zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja”.

Krivična prijava je podnesena Republičkom javnom tužilaštvu u Banjoj Luci, koje je za Detektor potvrdilo da je ona proslijeđena Tužilaštvu BiH.

- Obavještavam vas da je 12. septembra 2023. godine predmetna prijava dostavljena na nadležno postupanje Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, kao stvarno nadležnom tužilaštvu, s obzirom da se ista odnosi na tužioca Tužilaštva BiH, dakle službeno lice u institucijama Bosne i Hercegovine - stoji u odgovoru Dragice Tojagić, sekretara Republičkog javnog tužilaštva Banja Luka.

Glasnogovornik Tužilaštva BiH Boris Grubešić je za Detektor naveo da je jutros zaprimljen podnesak i da će putem CMS sistema biti proslijeđen u rad tužiocu.

U prijavi Republičkom javnom tužilaštvu RS-a, objavljenoj na Dodikovoj Twitter stranici, između ostalog se navodi da je tužilac Ćosić podigao optužnicu za djelo koje nije propisano članom Krivičnog zakona koji je donio organ nadležan za donošenje zakona u državi, već “od strane lica koje se u dužem vremenskom periodu, počev od 1. avgusta 2021. godine, neovlašteno bavi poslovima visokog predstavnika, za šta nema odluku o imenovanju donesenu od nadležnog organa za imenovanje visokog predstavnika”.

Ranije je Dodik podnio Okružnom javnom tužilaštvu u Banjoj Luci i krivičnu prijavu protiv visokog predstavnika Christiana Schmidta, koja je dalje proslijeđena sarajevskom Kantonalnom tužilaštvu na nadležno postupanje. Potom je Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu prijavu proslijedilo Državnom tužilaštvu.

Dodik je na svom Twitter nalogu napisao da je prijavu protiv Schmidta podnio “zbog neovlaštenog bavljenja poslom visokog predstavnika, za šta nema odluku Savjeta bezbjednosti UN-a”.

(Ajdin B.)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.