16.9.2023. 8:07
3
Od danas na snazi: Registracija vozila u Federaciji BiH poskupljuje i do 400 maraka
Ako je pred vama registracija vozila, a pri tome živite u FBiH, od danas ćete za to "zadovoljstvo" morati imati "deblji novčanik" nego do sada. Naime, od danas na snagu stupa nova odluka o visini premije prilikom osiguranja automobila. Da budemo precizni, od danas na snagu stupa Odluka o izmjeni Odluke o načinu utvrđivanja tarife premije i cjenovnika za osiguranje vlasnika vozila od odgovornosti za štetu prouzrokovanu trećim licima.

Prema ovoj odluci, osnovica za obračun premije koju moraju platiti vlasnici vozila prilikom registracije biće povećana sa 396 KM na 421 KM. Iz agencije za nadzor osiguranja FBiH su izračunali da ovo povećanje iznosi tek 6,2 posto. Na prvi pogled zaista i ne djeluje preskupo. Međutim, kada to prebacimo u realne okvire, onda taj izdatak i nije baš mali, prenosi Oslobođenje. 

Naime, stvarno povećanje visine premije osiguranja od 25 maraka će biti za vozila do 30 konjskih snaga, ako takvih uopće ima na cestama. Ilustracije radi, u ovu kategoriju vozila spadaju Trabant, Fićo, Renault 4 (ali samo iz prve serije, oni kasniji su imali veću snagu motora) i slično.

Govoreći u realnim okvirim, vlasnici vozila će prilikom registracije morati plaćati dodatnih 50 do 60 KM na ime premije osiguranja. Proteklih dana se govorilo da će registracija putničkih vozila poskupiti i do 100 KM. Tačno je, hoće, ali to se odnosi na ona najjača i najskuplja vozila, čiji motori imaju snagu veću od 120 "konja". Međutim, pitanje je da li oni koji sebi mogu priuštiti takve "zvijeri" uopće vode računa o potrošnji, cijeni goriva, pa i cijeni registracije.

Odlukom o izmjenama visine osnovne premije osiguranja obuhvaćena su sva vozila, što osim putničkih automobila obuhvata i motore, autobuse, kamione, šlepere, posebna vozila poput sanitetskih, policijskih, vučnih i drugo.

Prema tabeli koja je sastavni dio odluke o izmjeni visine osnovne premije osiguranja, najveći iznos, a samim tim i najveće poskupljenje se odnosi na kamione nosivosti veće od 15 tona. Prema ovoj odluci, vlasnici ovih kamiona će od sada morati plaćati osiguranje i do 6.880 KM po jednom vozilu, što predstavlja povećanje do 400 maraka. S obzirom da se veći dio transporta u BiH obavlja upravo cestovnim putem, sigurno je da će ovo povećanje premije predstavljati nemali udar za privredne subjekte u našoj zemlji.

Iz Agencije za nadzor osiguranja FBiH su ovo povećanje opravdali navodnom potrebom da se visina osnovice za obračun premije uskladi sa onom u RS-u. Također, navreli su kako se ovaj iznos nije mijenjao posljednjih 25 godina.

Osim što je izazvala revolt građana, ova odluka je prouzročila i reakciju ministra prometa i komunikacija BiH Edina Forte. On je najavio da će zatražiti ostavke rukovodstva Agencije. Međutim, nije naveo kako to namjerava uraditi, jer kao državni ministar nema nikakvu nadležnost da postavlja ili smjenjuje bilo kojeg entitetskog zvaničnika. Ako je istupio kao predsjednik NS-a, onda je možda bilo primjerenije da o tome govori neki od federalnih ministara ili zastupnika.

Osim toga, čemu sad smjena rukovodstva, kada bi za građane mnogo korisnije bilo suspendovanje ove odluke. A i o tome se Forto kao državni ministar ništa ne pita.

(Ajdin B.)

 
3
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.