24.9.2023. 14:14
0
Novi udar na džepove građana: U BiH do kraja oktobra poskupljuje tjestenina
Naša zemlja nema svoju proizvodnju durum pšenice koja se koristi za proizvodnju tjestenine, zbog čega se oslanja na uvoz

Do prije godinu dana tjestenina je bila sinonim za jeftinu namirnicu i smatrala se nečim što sebi svako može priuštiti.

Međutim, ako je suditi prema kretanjima na svjetskom tržištu, to će se uskoro i u Bosni i Hercegovini promijeniti.

Zbog nestašice i loše kvalitete durum pšenice od koje se proizvodi tjestenina, već krajem oktobra na policama bi potrošače mogle zateći nove, više cijene tog proizvoda.

Vremena kada je kesa makarona koštala tek nešto više od marku davno su iza nas. Pojedini proizvođači već su podigli cijene, a novo poskupljenje se sprema.

- Sve je poskupilo, pa mi ta najava nije nikakvo iznenađenje. Ko je do sada kupovao, kupovat će i dalje, kaže sugrađanka.

Naša zemlja nema svoju proizvodnju durum pšenice koja se koristi za proizvodnju tjestenine, zbog čega se oslanja na uvoz. Cijena uvozne skočila je od 30 do 40 posto - objašnjavaju domaći proizvođači tjestenine, navodi BHRT.

- Zbog nedostatka kvalitetne sirovine, bit ćemo prinuđeni uvoziti iz Italije durum pšenicu koja je od 30 do 40 posto skuplja od krupice brašna. Eventualno možda će biti poskupljenja radi tog nedostatka dovoljnih količina. Dobio sam informaciju da ćemo imati zagarantovanu cijenu do kraja septembra, eventualno do 15. oktobra, kaže Enes Subašić, izvršni direktor kompanije za proizvodnju tjestenine.

Međunarodni savjet za žitarice predviđa da će globalna proizvodnja duruma za 2023/24. godinu biti najniža u 22 godine, čime će svjetske zalihe biti najmanje u tri decenije, a to znači da poskupljenjima ni izbliza nije kraj, prenosi Oslobođenje.ba

(Mubina Lj.I.)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.