13.10.2023. 19:18
0
Uskoro podjela EU pomoći bh. domaćinstvima
Poskupljenja energenata osjetimo svi, a najteže je onima s ispodprosječnim primanjima. Mnogi će uskoro moći aplicirati za jednokratnu novčanu pomoć.

Ukoliko u vašem domaćinstvu žive za rad nesposobne osobe, te primate stalnu novčanu pomoć iz oblasti socijalne zaštite možete aplicirati za novčana sredstva, ukoliko primate dječiji dodatak također, kao i u slučaju da u jednom domaćinstvu dva člana primaju iznos do zagarantovane penzije. Ova sredstva do kraja godine dobit će i samohrani roditelji. Tačnije, do 600 KM. Mnoga domaćinstva gdje žive osobe sa invaliditetom ispunjavaju kriterije.

“Znate kako… neki nisu mogli da povjeruju, bilo je nevjerice jer se ne događa često. Nije nam to uobičajeno kao u stranim državama Evrope gdje država donosi promjene kako bi osobe s invaliditetom uspješnije živjeli”, kazala je Adna Memić, Udruženje ”RE-SET” Tuzla.

Otprilike 109 hiljada domaćinstava, prema procjenama, aplicirat će za novac koji je obezbijedila EU ugroženim građanima u BiH. No, bitno je istaći da se sredstva odnose na cijelo domaćinstvo. Tako na primjer penzioner koji živi sa sinom koji ima značajnu platu neće dobiti ovu pomoć. Javni poziv biće objavljen za deset dana.

“Kategorija penzionera bi trebala da dobije jednokratno do 300 KM, ostale tri kategorije do 600 KM u zavisnosti od broja domaćinstava taj iznos će biti ili manji ili veći”, kazao je Adnan Delić, ministar za rad i socijalna pitanja FBiH.

“Bez obzira koliko ova pomoć nije značajna, čuli smo od 300 do 600 KM, međutim poznavajući našu socijalnu sliku i kartu domaćinstava ona će biti izuzetna za pojedina domaćinstva”, kazao je Gojko Šebez, načelnik Kupresa.

Sva ta domaćinstva imaju često problema sa finansijama. Bliži se zima, cijene su na rekordnom nivou, a građani se nadaju da će sve procedure proći brzo kako bi čim prije sredstva od EU olakšala njihov život, prenosi N1.

(Elmedina H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.