19.10.2023. 8:14
9
Bisera Turković: "Alija Izetbegović je lider koji se rađa u stotinu godina"
FOTO: MINA
Bog je ovoj zemlji dao lidere koji su se pojavljivali u trenucima opasnosti i beznađa, a jedan od tih lidera, koji se rađa u stotinu godina, je bio Alija Izetbegović, poručila je Bisera Turković povodom 20. godišnjice smrti prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.

Turković je dugogodišnja saradnica Alije Izetbegovića, a za Agenciju MINA, između ostalog, govorila je o svojim sjećanjima na predsjednika, o tome kako se odnosimo prema njegovoj zaostavštini, ali i kako iz mudrosti Alije Izetbegovića pronaći najbolje odgovori na aktuelne izazove.

„Alija Izetbegović jeste najznačajnija ličnost u novijoj historiji Bosne i Hercegovine. On je obnovitelj hiljadugodišnje naše zemlje. Poveo je narod u presudnom trenutku, kada je njegov opstanak bio u pitanju. Bio je uzor ustrajnosti u borbi za državu, narod i vjeru. Svi mi koji smo živjeli i radili u njegovoj blizini, bez obzira na napore s kojima smo se susretali, gajili smo beskrajno poštovanje i ljubav prema njemu. Počašćena sam da sam bila uz njega, radila s njim, učila od njega i slijedila ga“, kazala je Turković.

Izetbegović je, kako ističe Turković, svojom blagošću u ophođenju, filozofskom širinom pristupa ljudima, finoćom ali u isto vrijeme i čvrstinom ubjeđenja, ostavljao snažan dojam na sagovornike. 
„Bio je izuzetno obrazovan, širokih pogleda, lijepog ponašanja, prakticirajući vjernik, ali u isto vrijeme i širokih demokratskih nazora i opredjeljenja. Bio je vrlo jednostavan i zabavan. Bio je skroman, vrlo skroman, i bio je brižan. Bio je čovjek širine, tolerancije i praštanja“, kazala je ona.

Mi kao narod treba da budemo ponosni na takvog vođu, smatra Turković, dodajući da „on treba da nam ostane svjetionik u tamnim trenucima naše budućnosti“. 

„On je naša moralna vertikala. Široki demokratski principi koje je njegovao, tolerantnost, iskreno poštivanje drugih i drugačijih, ustrajna borba za ostvarivanje prava naroda kome je pripadao, borba za državu vodeći računa o poštivanju naroda koji u njoj žive i njihovih osobenosti, vođen univerzalnim principom polaganja računa onome koji sve vidi i sve zna“, akcentirala je ona. 

Bosni i Hercegovini je i danas potrebna mudrost Alije Izetbegovića, kako bi se pronašli najbolji odgovori na aktuelne izazove. Podsjećajući da je Alija Izetbegović bio izuzetno obrazovana ličnost sa čvrstim moralnim principima i jasnom vizijom za državu i narod, Turković je naglasila da ostaje na nama da svako pokuša da izgradi sebe na principima na kojima je on živio i radio, boreći se na taj način za državu Bosnu i Hercegovinu po uzoru na njenog prvog predsjednika.

„Svako od nas treba da poveća kvantum svoga znanja, da bude bolji čovjek, da poveća svoj doprinos društvenoj zajednici. Država, narod i vjera su osnovni postulati koji treba da budu ugrađeni u svakog od nas. Ne može interes pojedinca da bude važniji od općeg interesa. Mi kao jedinke smo kratkog vijeka, 60-70 godina i odlazimo. Ostaju naša djela. Ne smijemo dozvoliti da nas vode sujete i egocentrizmi. Kad oni zavladaju to je početak moralnog pada, a on vodi u nestanak“, ocijenila je ona.

S obzirom na to da je obavljala dužnost ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Turković svjedoči da je ime Alije Izetbegovića živo i na istoku i na zapadu.

„Ime Alije Izetbegovića je postalo sinonim za pravednu borbu jednog naroda. On je bio jedan od rijetkih lidera koji je uživao ugled i na istoku i na zapadu. Bosna i Hercegovina je postala prepoznatljiva u zemljama širom svijeta, a njen lider poštovan.  Danas, još uvijek, naš ugled proizlazi iz sjećanje na to vrijeme i na Aliju Izetbegovića. Nažalost, ta slika Bosne i Hercegovine se svakim danom sve više urušava, pogotovo u zadnje vrijeme“, smatra ona.

Kako je kazala, ovo vrijeme u Bosni i Hercegovini je „vrijeme improvizacija, populizma, neiskrenosti, razjedinjenosti, vrijeme u kome egocentrizam pojedinaca dominira, a kratkoročni lični interesi jedinki su zamijenili opće interese“. 

„Nivoi općeg obrazovanja pojedinaca su poražavajući, a kultura ponašanja i djelovanja je na zastrašujuće niskom nivou. Zaboravljamo one koji su bili uz nas kada nam je bilo najteže i u tom moralnom padu nanosimo štetu ne njima, nego sebi. Sve se to reflektira na ugled Bosne i Hercegovine. Upravo iz tih razloga nam je potrebna misao i djelo Alije Izetbegovića više nego ikada. Potrebno je da živimo i radimo po principima koje je on ugradio u naše temelje. Ti principi, opredijeljenost i odlučnost su bili dovoljni da se u mnogo težim vremenima nosimo i s mnogo opasnijim neprijateljima nego što su ovi današnji“, zaključila je Bisera Turković u razgovoru za Agenciju MINA. 

(Erna H.) 

9
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.