24.10.2023. 17:45
0
Višković otkrio šokantan detalj razgovora sa Sattlerom: I njemu nedopustivo što se Schmidt miješa. Rekao je da će mu prenijeti
Predsjednik Vlade RS Radovan Višković danas se sastao sa šefom delegacije EU u BiH Johannom Sattlerom nakon kojeg je otkrio neke detalje razgovora.
Višković tvrdi da je čak i Sattleru nedopustivo 'da jedna zemlja koja je na putu ka EU ima neizabranog stranca koji interveniše u zakonodavstvo'.

"Želim to javno da kažem, čak ako i gospodin Sattler demantuje", rekao je Višković.

Višković ističe da to sve znači degradaciju demokratije, izbora i Parlamentarne skupštine BiH.

"Ako jedan čovjek bez obzira kako se zvao i odakle dolazio može da interveniše u zakodondavstvo i kaže 'ako mene ne poštujete, idete u zatvor'. I većina država članica EU ne podržava takvo ponašanje i takav stav. Sattler je rekao da će u neformalnom razgovoru to prenijeti Christianu Schmidtu", istakao je Višković.

Kaže da je tokom sastanka pomenuo i postupak pred Sudom BiH protiv predsjednika Srpske Milorada Dodika.

"Rekao sam da taj proces može izazvati neželjene reakcije", izjavio je Višković.

Višković ističe da je ustavna obaveza MUP-a RS da štiti predsjednika RS.

"Zamislite apsurd ako neko uputi nalog za hapšenje predsjednika. Da li mora doći do kontakta između institucija i MUP-a RS i ko će biti za to odgovoran?", upitao je Višković.

Kaže da ga je Sattler pitao za procjenu.

"Rekao sam da moraju biti svjesni da će MUP Srpske raditi ustavom zagarantovan posao. Predsjednik RS je štićena ličnost. Tačno je propisana procedura. U jednom trenutku može doći do eskalacije bezbjednosne situacije u BiH. Želio sam to da im kažem i neka znaju da moraju voditi računa o tome. Bilo bi dobro da o tome razmišljaju na vrijeme", istakao je Višković.



(Ajdin B.)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.