25.10.2023. 11:22
0
Delegacija EU demantovala Viškovića: Pogrešno je prenio riječi Sattlera. Podržavamo Schmidta i OHR
Nakon što je premijer RS Radovan Višković jučer izjavio da je šef Delegacije EU Johann Sattler kazao nije za to da se visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt miješa u donošenja zakona, reagirali su iz EU.

Naime, Višković je kazao da mu je Sattler to rekao i da će Schmidtu i neformalnom razgovoru to sugerireti te je dodao da će ga ambasador EU vjerovanto demantirati.

Iz Delegacije EU sad kažu da je Višković pogrešno prenio 'riječi' ambasadora Sattlera i stav Evropske unije o Uredu visokog predstavnika (OHR).

"Evropska unija podržava misiju visokog predstavnika Schmidta i njegovog Ureda. Neprihvatljive su prijetnje visokom predstavniku Schmidtu, kampanja podrivanja njegovog legitimiteta od strane rukovodstva RS, podrivanje ustavnog poretka Bosne i Hercegovine, te djelovanje i retorika podjela", naveli su oni.

Iz Delegacije pojašnjavaju da je tokom sastanka ambasador Sattler podsjetio na dugogodišnji stav Evropske unije, odnosno da će na evropskom putu biti potrebno ispuniti Agendu 5+2, što će omogućiti zatvaranje OHR-a.

"U načelu, opsežna međunarodna supervizija i upotreba izvršnih ovlaštenja su nespojivi s članstvom u EU. Izvršna ovlaštenja su takođe krajnja mjera.

Ambasador Sattler je osim toga naglasio da kriminalizacija klevete, kao i Nacrt zakona, kojim se ograničava sloboda civilnog društva, predstavljaju velike korake unazad za temeljne slobode, koje su ključni element 14 ključnih prioriteta. Snažno je pozvao da se Nacrt zakona o civilnom društvu odmah povuče iz zakonodavne procedure", naveli su u raeakciji.

Kažu da je Sattler također pozvao predsjednika Vlade Viškovića da osigura da se iskoriste trenutne prilike koje pruža novi zamah proširenja Evropske unije.

"Evropska unija očekuje podršku reformama koje će omogućiti napredak na putu prema EU, kao što su Zakon o sudovima i Zakon o sukobu interesa, te uvođenje elektronskog potpisa.

Reforme za jačanje demokratije i ljudskih prava, borba protiv korupcije, unapređenje poslovne klime i podrška zelenoj i digitalnoj tranziciji jedini su put ka stabilnijoj i prosperitetnijoj Bosni i Hercegovini i budućnosti u Evropskoj uniji", zaključili su u saopćenju.

(Ajdin B.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.