27.10.2023. 14:14
0
BiH pred obaranjem rekorda u izvozu oružja: "Najbolje mušterije" SAD, Bugarska, Turska, Saudijska Arabija..
BiH je ove godine zaključno sa septembrom izvezla oružje i municiju u vrijednosti od čak 218,7 miliona KM, a najveći kupac su SAD.

Podaci za devet mjeseci ove godine jasno pokazuju da bi do kraja decembra BiH mogla da obori sve rekorde kada je riječ o izvozu oružja i municije, navodi list.

U poređenju sa devet mjeseci 2022. godine, ove godine je izvezeno 20 odsto više, dok je za cijelu prošlu godinu oružja i municije izvezeno u vrijednosti od 253 miliona KM.

Prema posljednjim podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, najveći kupac oružja i municije iz BiH su SAD i one su dale 71,3 miliona KM za proizvode iz BiH.

Bugarska, koja prošle godine nije bila ni među prvih 10 kupaca, u devet mjeseci ove godine dospjela je, kako piše "Dnevni Avaz" na drugo mjesto. U Bugarsku je BiH izvezla robu u vrijednosti od 27,3 miliona KM.

Na trećem mjestu je Turska (26,2 miliona KM), potom Saudijska Arabija (15,4 miliona KM), te Malezija (11,2 miliona KM) i Srbija (9,2 miliona KM).

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.