3.4.2024. 16:44
0
Zbog mina u BiH ugroženo pola miliona ljudi
Povodom 4. aprila, Međunarodnog dana podizanja svjesnosti o opasnosti od minsko-eksplozivnih sredstava, Centar za uklanjanje mina u BiH (BHMAC) još jednom skreće pažnju da je u našoj zemlji i dalje ugroženo 500.000 ljudi zbog postojanja opasnosti od mina.

Nažalost, i 28 godina nakon završetka rata, oš uvijek dolazi do minskih nesreća u kojima stradaju naši sugrađani.

U 2023. godini, jedno lice je prilikom ulaska u minski obilježeno područje u dobojskoj opštini izgubilo život, i to prilikom sakupljanja sekundadnih sirovina.

Do sada su u Bosni i Hercegovini stradale 1.782 osobe, od čega 625 smrtno.

Veličina sumnjive opasne površine u Bosni i Hercegovini iznosi 838,29 km2 ili 1,63% u odnosu na ukupnu površinu Bosne i Hercegovine.

U 2023. godini sumnjiva opasna površina je smanjena za 31,99 km2, dok je pronađeno i uništeno 814 mina, 484 neeksplodiranih ubojitih sredstava i 194 komada kasetne municije.

Procjenjuje se da preostali broj očekivanih mina u BiH iznosi 170.657.

Prema novoodobrenom roku u skladu sa Konvencijom o zabrani protivpješadijskih mina, predviđeno je da naša zemlji bude očišćena od mina do 2027. godine.

Međutim, prema praćenju dosadašnje dinamike realizacije i aktivnosti na reviziji važeće Strategije protivminskog djelovanja, sasvim je izvjesno da će doći do produženja navedenog roka.

V.d. direktor Centra za uklanjanje mina u BiH Enis Horozović naglašava da jedino dobra politička volja i efikasna koordinacija može voditi ka pronalaženju adekvatnih rješenja i konačnoj eliminaciji zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava.

Ovogodišnje aktivnosti obilježavanja 4. aprila uključuju početak kampanje "Da li ste svjesni", koju realizuje Centar za uklanjanje mina u BiH i nevladina organizacija MAG, s ciljem da se putem društvenih mreža distribuiraju poruke i materijali koji upozoravaju na minsku opasnost i na taj način spriječe minske nesreće.

U saradnji s entitetskim ministarstvima obrazovanja i nauke, i nadležnim pedagoškim zavodima, i ove godine se nastavlja s edukacijom školske djece uzrasta 5. do 9. razreda osnovnih škola putem realizacije "časa upozoravanja na opasnost od mina", čime će djeca biti upoznata sa porukama koje život znače.

Kako je proljeće uveliko zagazilo u naše prostore, iz BHMAC-a podsjećaju da se na području gdje su se nekada vodila ratna djelovanja još krije opasnost u vidu zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava.

Apeluju na stanovništvo da se strogo pridržava postavljenih minskih znakova i izbjegava nepoznata područja.

Mobilna aplikacija sa minsko sumnjivim površinama u našoj zemlji trenutno je dostupna na iOS platformi https://apps.apple.com/in/app/mine-suspected-areas/id1546066712, dok će za korisnike Android sistema biti uskoro dostupna.

 
MineBiH
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.