1.11.2023. 12:22
0
Von der Leyen: Budućnost BiH je u Evropskoj uniji
FOTO: Twitter
Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto naglasila je nakon sastanka s predsjednicom Evropske komisije Ursula von der Leyen kako će naša država nastaviti s intenzivno aktivnostimas na ispunjavanju uvjeta za članstvo u Evropskuj uniji.
"Uskladili smo veliki broj stavova. Mi ćemo biti do kraja predani da radimo neumorno za dobrobit BiH i njenog evropskog puta. Budućnost BiH je u EU”, ističe Krišto, prenosi Raport.

Naglasila je da je posjeta Von der Leyen značajan korak na putu ka EU. Ovom prilikom, razgovaralo se o učinku Vijeća ministara na EU putu te novim odlukama EU.

“To je bitno za sve nas. Trebamo iskoristiti priliku da napravimo značajan iskorak na svim poljima. Od infrastrukture do slobode kretanja roba i usluga”, istaknula je Krišto, naglasivši da je svjesna da novi izvještaj o BiH treba da bude objavljen 8. novembra.

Po njenim riječima, ova posjeta predstavlja priliku da se upoznamo s novim planom rasta, odnosno s novom odlukom koju je EU donijela, a to je finansijska odluka o pomoći šest milijardi eura zemljama regije.

Navela je da se dvije milijarde odnose na bespovratna sredstva, a četiri milijarde kroz različite vidove zajma.

"Mislim da se trebamo zahvaliti institucijama EU na ovoj potpori i pomoći, a sve ostalo u smislu implementacije ovih odluka i sredstava ovisi od svih nas, kad je u pitanju BiH", kazala je Krišto.

Von der Leyen je nakon sastanka s Krišto izjavila da je budućnost Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji, kao jedinstvene, ujedinjene, suverene zemlje.

"Naša dosadašnja saradnja je bila odlična, na tome vam hvala. Nastavit ćemo ovako blisko sarađivati i u narednom periodu. Da bi se iskoraci ostvarivali, BiH treba da djeluje jedinstveno, da nastupa s jednim glasom i jedinstvenim stavom.

Mi, s druge strane, ne možemo dozvoliti nazadak po našim zajedničkim vrijednostima u bilo kojem dijelu vaše zemlje", kazala je Von der Leyen.


Njena druga poruka je bila da "moramo raditi na zbližavanju naših privreda".

(Aldin B.)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.