5.11.2023. 8:37
0
U Sanskom Mostu evidentirani slučajevi zaraze brucelozom
Dvije osobe zaražene brucelozom nedavno su evidentirane na području Općine Sanski Most, ali nisu zabilježena grla zaražena brucelozom.

Inače radi se o opasnoj zaraznoj bolesti koja pogađa stoku, ali i ljude.

Prema riječima Admira Talića, direktora Veterinarske stanice u Sanskom Mostu, u proteklom periodu provedena su dijagnostička ispitivanja na više od 1500 životinja, te se pokazalo da nisu zaražene brucelozom. Zaražene osobe nisu vlasnici stoke, tako da je vrlo vjerovatna mogućnost da su se zarazili tako što su konzumirali animalne proizvode od zaraženih životinja.

Ova opasna bolest koja napada ljude i životine stavljena je pod kontrolu u proteklim godinama, ali se pojedini slučajevi sporadično javljaju.

Prema riječima Enise Šabotić, doktorice sa Infetološkog odjela Kantonalne bolnice u Bihaću, tokom ove godine imali su tridesetak pacijenata zaraženih brucelozom.

„To je bolest koja počinje simptomima temperature, znojenja i malaksalosti, ali se vrlo često javljaju i koštano zglobni oblici, koji mogu dovesti do invalidnosti ako se ne liječe na vrijeme“, kaže Šabotićeva.

Najveći danak na ovim prostorima bruceloza je uzela 2004. godine, kada je izbila epidemija, pa je veliki dio stočnog fonda morao biti uništen.

Dosadašnja iskustva su pokazala da u borbi protiv bruceloze mora postojati čvrsta saradnja svih nadležnih institucija koje brinu o zdravlju ljudi i stoke, prenosi RTV Sana.

(Ajdin B.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.