15.11.2023. 15:33
0
Prva grupa državljana BiH napustila Gazu, ostali će morati čekati
FOTO: EPA-EFE
Prva grupa bosanskohercegovačkih državljana danas je uspješno prešla iz Gaze (Palestine) u Egipat putem graničnog prelaza Rafah i oni se nalaze na sigurnom, potvrdili su iz Udruženja Palestinska zajednica u BiH.

U Gazi je ostalo još državljana Bosne i Hercegovine koji nisu evakuisani jer nisu mogli bezbjedno doći do graničnog prelaza, usljed opasnosti po njihov život.

Podsjetimo, danas su iz Gaze trebale biti evakuisane između 42 i 44 osobe (dva imena su sporna), kazao je ambasador Subašić za Oslobođenje. Inače, u Gazi su se do danas nalazile 54 osobe čiju evakuaciju traži BiH. Dio njih su državljani naše zemlje, a ostali su članovi njihovih porodica.

Iz Palestinske zajednice u BiH su zahvalili Predsjedništvu BiH, ministru vanjskih poslova BiH Elmedinu Konakoviću, ambasadorima BiH u Kairu Sabitu Subašiću i Semiru Haliloviću, te svim drugim institucijama i pojedincima koji doprinose evakuaciji bh. državljana i njihovih porodica iz pojasa Gaze.

- Zbog brutalne izraelske agresije i genocida u pojasu Gaze, civili su prinuđeni napustiti teritoriju spašavajući vlastite živote i od institucija BiH očekujemo da zaštite svoje državljane i njihove porodice i da nastave ulagati maksimalne napore u evakuaciji. Zahvalni smo što je barem dio uspješno evakuiran. Palestinski narod nastavlja svoju borbu za miru i slobodu uz podršku sve većeg broja država i ljudi širom svijeta, stoji u saopćenju.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.