20.11.2023. 14:28
0
Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije: Sindikat i Uprava ArcelorMittala moraju doći do kompromisa
FOTO: ArcelorMittal
Povodom stupanja u generalni štrajk radnika ArcelorMittal iz Zenice Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije ovim putem, radi dobrobiti i radnika i same kompanije ArcelorMittal poziva Upravu kompanije i predstavnike radnika, Samostalni Sindikat radnika kompanije ArcelorMittal Zenica da sjednu za pregovarački stol i dogovore uvjete koji će biti na obostranu korist.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije je održalo sastanke sa predstavnicima sindikalnih organizacija metalskog sektora, među kojima je i ArcelorMittal i sa Upravom ove kompanije i svaki put je izričit bio stav da resorno Ministarstvo daje punu podršku radničkim pravima i da zajedno Sindikat i poslodavac, u ovom slučaju ArcelorMittal Zenica trebaju doći do kompromisnog rješenja radi razrješenja situacije, odnosno spasa kompanije.

Predstavnici Samostalnog Sindikata radnika kompanije ArcelorMittal Zenica resornog ministra Vedrana Lakića su upoznali sa problemima s kojima se susreću kada je u pitanju poslovanje Arcelor Mittala i njihovoj borbi za novi kolektivni ugovor, s obzirom da je prethodni istekao 31. maja ove godine. Također, Uprava ArcelorMittala je ministra upoznala sa njihovim problemima u radu prilikom čega su naveli da su uslovi potražnje značajno pogoršani u drugoj polovini 2023. godine, a očekuju da će se ovaj negativni ciklus nastaviti.

Nadamo se da će radnici i Uprava ArcelorMittala čim prije početi pregovore kako bi se situacija u Arcelor Mittalu riješila na obostrano zadovoljstvo. Ovim putem urgiramo prema objema stranama da se sastanu i razmotre daljnje aktivnosti u cilju postizanja kompromisa povodom ove veoma teške situacije, poručili su iz ministarstva.

(Aldin B.)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.