23.11.2023. 12:46
0
Miletić: BiH izvozila oružje u Izrael, hoće li obustaviti; Košarac: Za osam mjeseci nije data nijedna dozvola
Zlatko Miletić (Pokret Za nove generacije), delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, iznio je danas podatke o višemilionskoj vanjskotrgovinskoj razmjeni Bosne i Hercegovine i Izraela proteklih godina i u prva tri mjeseca ove godine, te je naveo da se među top deset proizvoda koje BiH izvozi u Izrael nalazi oružje i vojna municija.

- U prva tri mjeseca ove godine izvoz je bio 4,1 miliona KM. Na listi top deset su sporogoreći štapini, detonirajući štapini, bombe, granate, torpeda, mine, rakete i slična vojna municija. Je li moralno, etički, zakonski da bh. firme sklapaju ugovore sa Izraelom o izvozu municije iz naše zemlje? Dok BiH razmjenjuje robe s Izraelom, s Palestinom nema trgovnske razmjene - kazao je Miletić na današnjoj sjednici Doma naroda, pozivajući se na podatke Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine po kojim je razmjena sa Izraelom u 2019. godini bila oko 3,7 miliona, 12 miliona KM u 2022. godini.

Miletić je pitao da li će se raditi išta da se obustavi izvoz oružja i municije u Izrael.

Naveo je da je za odobrenje ovog izvoza krovno nadležno Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, a prehodnu saglasnost za izvoz daju ministarstva vanjkih poslova, odbrane i sigurnosti.

Miletiću je danas odgovorio Staša Košarac (SNSD), ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, dok ostalih ministara nije bilo na sjednici Doma naroda bh. Parlamenta.

Košarac je kazao da Ministarstvo na čijem je čelu neće izdati dozvolu ako bilo koja od nadležnih institucija ne bude dala prethodnu saglasnost, odnosno mišljenje, te da u posljednjih osam mjeseci nije izdana nijedna dozvola za izvoz.

Naveo je da su u 2019. godini, kada je u pitanju izvoz oružja u Izrael, izdate tri dozvole za Unis Ginex za izvoz vrijedan oko 141.900 eura, godinu kasnije također tri za istu firmu u iznosu od oko 8.400 eura, u 2021. godini su izdate tri dzvole za Unis Ginex i PT Goražde koje su realizirane u iznosu od oko 240.000 eura, a da su u 2022. godini izdate četiri dozvole za Unis Ginex, Binas Bugojno i Matra Group Laktaši koje su realizirane u iznosu od oko 188.800 eura.

(Ajdin B.)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.