12.12.2023. 11:33
0
Ponovo cirkus u NSRS: Vukanović udaljen sa sjednice
U Banjaluci je danas počela sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj bi, po hitnom postupku, trebalo da budu razmatrani Prijedlog programa ekonomskih reformi Republike Srpske za period 2024–2026. godine i Prijedlog budžeta Republike Srpske za 2024. godinu.

Narodni poslanik Nebojša Vukanović udaljen je sa sjednice Narodne skupštine RS, a prije toga je imao opomene, "zbog bezobrazluka i lošeg ponašanja".

Upozoren je na riječnik i davanje kvalifikacija "mafijaški" pojedinim licima.

Potom je data pauza, na snimku od 8.00 minute.



Ukupni okvir predloženog budžeta Srpske za narednu godinu iznosi 5,735 milijardi KM, što je za 212 miliona KM ili četiri odsto više od okvira njegovog rebalansa za 2023.

Poreski prihodi u Prijedlogu budžeta za 2024. godinu iznose 4,2 milijarde KM i veći su za 10 odsto u odnosu na ovogodišnji rebalans, dok su neporeski prihodi veći za 16 odsto.

Na predloženom dnevnom redu sedme redovne sjednice parlamenta Srpske su i Prijedlog zakona o izvršenju budžeta Republike Srpske za 2024. godinu, po hitnom postupku, kao i Prijedlog odluke o dugoročnom zaduživanju Srpske za 2024. godinu.

Poslanici će razmatrati i Prijedlog odluke o kratkoročnom zaduživanju Republike Srpske emisijom trezorskih zapisa za 2024. godinu, te Prijedlog odluke o iznosu garancija koje može izdati Republika Srpska u 2024. godini.

Skupština će po hitnom postupku razmatrati Prijedlog zakona o dopunama Zakona o porezu na dohodak, Prijedlog zakona o dopunama Zakona o doprinosima i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o otpisu potraživanja.

Po hitnom postupku planirano je i razmatranje Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o platama zaposlenih u oblasti kulture Republike Srpske, Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u oblasti visokog obrazovanja i studentskog standarda Republike Srpske, kao i Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima u Republici Srpskoj.

Pred poslanicima će biti i Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o posredovanju u zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o radu, te Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dječijoj zaštiti, koji će svi biti razmatrani po hitnom postupku.

Na predloženom dnevnom redu su Prijedlog zakona o proizvodnji naoružanja i vojne opreme u Republici Srpskoj, Prijedlog zakona o elektronskom novcu i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednim zadrugama, kao i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obaveznim osiguranjima u saobraćaju i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ugostiteljstvu.

Skupština će razmatrati i Nacrt zakona o imunitetu Republike Srpske, te Nacrt zakona o referendumu i građanskoj inicijativi, oba na prijedlog narodnih poslanika.

Biće razmatrani i Nacrt zakona o lovstvu, Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o posebnom režimu izvršenja kazne zatvora, te Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o geološkim istraživanjima.

Poslanici će razmatrati i izvještaje Radio-televizije Republike Srpske o radu za 2019, 2020, 2021. i 2022. godinu, te izvještaje o reviziji finansijskog poslovanja te firme.

(Ajdin B.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.