15.12.2023. 10:24
0
VTK/STK BiH dodijelila nagrade Polet najboljim bh. izvoznicima
U prisustvu brojnih zvanica, predstavnika bh. institucija, ambasada, međunarodnih organizacija i komora iz Bosne i Hercegovine i regiona, svečano su dodijeljene prve nagrade Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine „Polet“ najuspješnijim izvoznicima iz Bosne i Hercegovine.

„VTK BiH  je u službi gospodarstva  već 115 godina i samo u proteklih pet godina obradili smo više od 300. 000 raznih dokumenata i zahtjeva i isporučili više od 20.000 raznih usluga kompanijama te Vijeću ministara i PS BiH ponudili 77 obrazloženih inicijativa za pospješenje gospodarskog ambijenta u BiH. Većina je rezultirala pozitivnim ishodom. Svaka od poduzetih mjera imala je za cilj povećanje konkurentnosti naših kompanija i olakšice u poslovanju te stvaranje adekvatnog poslovnog ambijenta,“ rekao je između ostalog u svom obraćanju predsjednik VTK BiH dr.sc. Vjekoslav Vuković i dodao da je u izboru za ove nagrade bilo skoro 7.000 kompanija, od čega ih je 45 nominirano u devet kategorija.  

Nagrada „Polet“ je dodijeljena u devet kategorija sljedećim kompanijama: 

- Valens d.o.o. Sarajevo- Najbolji izvoznik u kategoriji malih kompanija u sektoru usluga, 
- Klika d.o.o. Sarajevo- Najbolji izvoznik u kategoriji srednjih kompanija u sektoru usluga,
- DDC MLS d.o.o. Sarajevo- Najbolji izvoznik u kategoriji velikih kompanija u sektoru usluga, 
- Aras Consulting d.o.o. Bihać- Najbolji izvoznik u kategoriji malih kompanija u sektoru industrije, 
- Krivaja – Tvornica montažnih kuća d.o.o. Zavidovići- Najbolji izvoznik u kategoriji srednjih kompanija u sektoru industrije je kompanija, 
- Şişecam Soda d.o.o. Lukavac- Najbolji izvoznik u kategoriji velikih kompanija u sektoru industrije, 
- Feal d.o.o. Široki Brijeg- Najbolji izvoznik za tržište Njemačke, 
- MH ERS MP a.d. Trebinje- Najbolji izvoznik za tržište Srbije i 
- EFT-Rudnik i Termoelektrana Stanari- Najbolji izvoznik za tržište Švicarske 

U izboru za nagradu „Polet“ bile su kompanije izvoznici s domaćim kapitalom, sa stranim kapitalom i registrovanim sjedištem u BiH, kao i kompanije s državnim kapitalom. Kompanije su rangirane prema: vrijednosti i rastu izvoza, vrijednosti i rastu dobiti, broju i rastu broja uposlenih, koeficijentu ubrzane likvidnosti, stepenu zaduženosti, stopi povrata imovine, koeficijentu finansijske stabilnosti, profitabilnosti, kao i ispunjavanju zakonom predviđenih obaveza prema komorskom sistemu u Bosni i Hercegovini.  Metodologiju su razvili stručnjaci VTK/STK BiH i članovi neovisne komisije u sastavu: prof.dr. Zdenko Klepić sa Sveučilišta u Mostaru, docent Faruk Hadžić sa Sarajevo School of Science and Technology i prof.dr. Dragan Mikerević sa Univerziteta u Banjoj Luci. 

Nagrade su uručili zamjenica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Ljiljana Lovrić, direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH dr. Zoran Tegeltija, guverner Centralne banke BiH Senad Softić, predsjednica Privredne komore Crne Gore dr. Nina Drakić i predsjednik Privredne komore Srbije Marko Čadež te članovi neovisne komisije. 

Predsjednik VTK/STK BiH dr.sc. Vjekoslav Vuković i potpredsjednik Ahmet Egrlić uručili su priznanja za poseban doprinos razvoju bh. privrede u suradnji s VTK/STK BiH predstavnicima kompanija KolMix d.o.o, Mega Drvo d.o.o, ThermoFlux d.o.o, Kolektor CCL Laktaši i Jašar Transport d.oo. 

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.