27.12.2023. 13:17
0
Podignuta optužnica za ratni zločin nad Bošnjacima iz Zvornika: Među optuženim zastupnik SDS-a
Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Dragana Spasojevića, rođenog 1965. godine u opštini Zvornik, ranije osuđivanog državljanina BiH i R Srbije, Vinka Radovića, rođenog 1959. godine u opštini Zvornik, državljanina BiH i R Srbije, Dragomira Vasića, rođenog 1964. godine u Tuzli, državljanina BiH i R Srbije, Petka Panića, rođenog 1952. u općini Zvornik, državljanina BiH i R Srbije.

Optuženi se terete da su, za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, krajem mjeseca maja i početkom mjeseca juna 1992. godine, u svojstvu dužnosnika civilnih, vojnih i policijskih vlasti, postupali protivno pravilima međunarodnog humanitarnog prava kršeći odredbe Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata.

Oni su optuženi da su sudjelovali u širokom i sistematičnom napadu na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Zvornika i okoline, tokom kojeg su kao saizvršioci planirali i učinili, te pomogli u planiranju, pripremanju i učinjenju prisilnog preseljenja nekoliko hiljada civila bošnjačke nacionalnosti sa područja sela Đulići, Klisa i okolnih sela, nečovječnom postupanju prema njima, kao i nezakonitom zatvaranju dijela ovog stanovništva. Prilikom progona stanovništva, počinjena su ubistva nekoliko civila bošnjačke nacionalnosti.

Optuženi Panić Petko se tereti i za nezakonito razdvajanje od njihovih članova porodica oko 600 bošnjačkih muškaraca i dječaka, starosti od 15 do 70 godina, među kojima je bilo najmanje 28 djece i maloljetnih osoba, koji su transportovani i nezakonito zatvoreni u Tehničko-školski centar u Krakaju.

Prema navodima optužnice, optuženi Panić Petko se tereti da je nečovječno postupao prema civilnom bošnjačkom stanovništvu, te lično sa policajcima pod njegovom komandom, zajedno sa neidentifikovanim srpskim vojnicima, učestvovao u razdvajanju navedenih civila od njihovih članova porodica, čime je svjesno
uzrokovao kod odvojenih muškaraca i prisutnih članova njihovih porodica velike patnje, kao i ozbiljne psihičke povrede.
 
Optuženi se terete da su počinili krivično djelo-zločini protiv čovječnosti iz člana 172. KZ-a BiH. Navode optužbe tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 204 svjedoka, među kojima i 5 svjedoka i svjedokinja pod mjerama zaštite, kao i više od 430 materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Vasić je ranije bio optužen za genocid u Srebrenici u svojstvu načelnika zvorničkog Centra javne bezbjednosti, a pravosnažno je oslobođen prošle godine s još četvoricom bivših policijskih službenika. Vasić je prošle sedmice imao ročište po tužbi koju je podnio protiv BiH nakon oslobađajuće presude za genocid. On od države potražuje 43.000 KM na ime naknade nematerijalne štete zbog duševnih bolova i ograničenih sloboda.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.