23.1.2024. 14:55
0
Demanti u vezi s informacijom o hapšenju osumnjičenih za genocid u Zvorniku: Uhapšeni Sreten Milošević nije komandant u OSBiH
Na portalu Source.ba 15. decembra objavljena je informacija u vezi sa hapšenjem sedam osoba u Zvorniku pod sumnjom da su počinili genocid, prema informacijama N1 televizije.

Jedan od uhapšenih je Sreten Milošević, a na N1 je najprije objavljena informacija da je riječ o komandantu Trećeg pješadijskog puka Republike Srpske pri Oružanim snagama Bosne i Hercegovine (OSBiH). Ta informacija, ispostavila se netačnom, ali objavom i ovog demantija ističemo da nije riječ o komandantu OSBiH već o drugoj osobi istog imena i prezimena s područja Zvornika te se javno izvinjavamo komandantu Miloševiću zbog nanošenja štete.

Komandant Trećeg pješadijskog puka Republike Srpske pri Oružanim snagama Bosne i Hercegovine Sreten Milošević je iz Bijeljine, a iz advokatskog ureda koji ga zastupa, u demantiju upućenom N1, istaknuto je da on nema nikakvog doticaja sa hapšenjima u Zvorniku, niti sa događajima koji su povod hapšenja, te da tokom rata nije imao nikakvu vezu sa Zvornikom i vojnim formacijama u tom dijelu Bosne i Hercegovine.

“Sreten Milošević, komandant Trećeg pješadijskog puka Republike Srpske pri Oružanim snagama Bosne i Hercegovine nema nikakvu vezu sa bilo kakvim nedjelima, ratnim zločinima ili bilo kojim drugim krivičnim djelima kako prije tako i tokom, a ni poslije rata”, navedeno je u demantiju.

Podsjetimo, 12. decembra na području Zvornika SIPA je uhapsila sedam osoba zbog postojanja sumnje da su počini krivično djelo genocid. Osumnjičeni su nekadašnji pripadnici Zvorničke brigade VRS, a koji se dovode u vezu sa strijeljanjem i ubistvima blizu 800 žrtava bošnjačke nacionalnosti na lokalitetu Orahovac, a nakon pada zaštićene zone Srebrenica. Jedan od uhapšenih je Sreten Milošević iz Zvornika. On se trenutno nalazi u pritvoru do 11. marta ili nove sudske odluke.

On je optužen zajedno sa Lazarom Ristićem, Mladenom Mihajlovićem, Dragojom Ivanovićem, te Stanojem i Miloradom Birčakovićem da su za vrijeme širokog i sistematičnog napada VRS-a i Ministarstva unutrašnjih poslova na području Zaštićene zone Ujedinjenih nacija Srebrenica, u svojstvu nekadašnjih visokih dužnosnika i pripadnika Zvorničke brigade, svjesno pružali pomoć pripadnicima udruženog zločinačkog poduhvata u počinjenju genocida nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti.

Tužilaštvo BiH je ranije navelo da su sudjelovali u zarobljavanju i prisilnom zatvaranju više od 800 bošnjačkih muškaraca i dječaka u fiskulturnu salu škole “Grbavci” u Orahovcu, te operaciji transporta zarobljenika na mjesto strijeljanja na lokalitetima u blizini škole, gdje je ubijeno više od 800 žrtava, a tijela pomoću mehanizacije ukopavana u dvije masovne grobnice.

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.