29.12.2023. 7:52
0
Republikanci se žalili Vrhovnom sudu SAD: Trampu će biti zabranjeno da se kandiduje za drugi mandat?
FOTO: Screenshot/instagram
Republikanska stranka Kolorada saopštila je u srijedu da je zatražila od Vrhovnog suda SAD da preispita odluku suda u Koloradu koja bi mogla da spriječi bivšeg predsjednika Donalda Trampa da ne bude na spisku kandidata u toj američkoj saveznoj državi zbog njegovih postupaka u vezi sa nasiljem u američkom Kapitolu 6. januara 2021. godine, javlja "USA Today".

Žalba formalno postavlja pitanje pred najviši sud u zemlji, a preostalo je nekoliko sedmica prije nego što birači na primarnim izborima počnu da izlaze na birališta kako bi izabrali republikanskog kandidata za predsjednika.

- Prvi put u američkoj historiji, bivši predsjednik je diskvalifikovan sa glasanja, političkoj stranci je uskraćena mogućnost da predloži predsjedničkog kandidata po svom izboru, a biračima je uskraćena mogućnost da izaberu svog predsjednika kroz izborni proces - napisali su advokati u žalbi.

- Ova odluka bez presedana hitno zaslužuje reviziju ovog suda - navodi se u žalbi.

Vrhovni sud Kolorada presudio je prošle sedmice da je Trampu zabranjena kandidatura za još jedan mandat – i samim tim zabranjeno da bude kandidat i na primarnim izborima u toj državi – odredbom iz perioda građanskog rata u 14. amandmanu koja je imala za cilj da spriječi savezne zvaničnike koji su stali na stranu Konfederacije da povrate vlast u rekonstruisanoj federalnoj vladi. Očekuje se da će Tramp narednih dana zasebno uložiti žalbu na tu presudu.

Prvi uticaj žalbe je da se produži rok trajanja presude najvišeg suda u Koloradu, koji je svoju odluku stavio na pauzu do 4. januara, dan prije nego što državni glasački listići budu otišli na štampanje ili žalba Vrhovnom sudu SAD riješena.

Žalba po prvi put postavlja pred Vrhovni sud SAD pitanje Trampove podobnosti prema 14. amandmanu. Nekoliko sudova je presudilo u Trampovu korist – a desetine sličnih tužbi su na čekanju. Ranije u srijedu, najviši sud u Mičigenu stao je na stranu Trampa u još jednom izazovu njegove podobnosti.

Vrhovni sud SAD nikada nije odlučivao o odjeljku 3 14. amandmana, koji je dodat nakon Američkog građanskog rata kako bi se spriječilo da se bivši konfederalci vrate u vladu. Navodi se da svako ko se zakleo da će podržati ustav, a zatim "učestvovao u pobuni" protiv njega, ne može da bude na takvoj funkciji.

Visoki sud u Koloradu presudio je da se to odnosi na Trampa nakon njegove uloge u napadu na američki Kapitol 6. januara 2021., čiji je cilj bio da se zaustavi potvrđivanje pobjede Džoa Bajden na predsjedničkim izborima 2020. godine. To je bio prvi put u historiji da je ova odredba korišctena za blokiranje kampanje predsjedničkog kandidata.

- Predsjednik Tramp je diskvalifikovan da obavlja funkciju predsjednika - napisao je državni sud u nepotpisanom mišljenju.

- Pošto je on diskvalifikovan, bilo bi nezakonito djelo prema izbornom zakonu da ga sekretar uvrsti kao kandidata na predsjedničkim predizbornim listićima - dodaje se.

Očekuje se da će Vrhovni sud SAD uzeti slučaj, bilo nakon žalbe Republikanske stranke u Koloradu ili Trampove žalbe. Ako Tramp završi van glasačkog listića u Koloradu, to bi imalo minimalan uticaj na njegovu kampanju jer mu država, u kojoj je izgubio sa 13 procentnih poena 2020. godine, ne treba da pobijedi na Elektorskom kolegijumu na predsjedničkim izborima.

Ali, to bi moglo da otvori vrata sudovima ili izbornim zvaničnicima koji bi ga izbacili sa glasačkih listića u drugim državama koje bi morao da dobije ako planira da pobijedi.

Šon Grimsli, advokat tužilaca koji žele da diskvalifikuju Trampa u Koloradu, rekao je u pravnom podkastu prošle sedmice da se nada da će najviši sud u zemlji požuriti da prihvati slučaj, kao što on očekuje.

- Očigledno ćemo tražiti izuzetno ubrzani vremenski okvir zbog svih razloga koje sam naveo, predstoje nam predizborne utakmice u Super utorak i moramo da znamo odgovor - rekao je Grimsli.

Više od deset država, uključujući Kolorado, trebalo bi da održe predizbore 5. marta - takozvani Super utorak.

Do danas, nijedan drugi sud nije stao na stranu onih koji su podnijeli desetine tužbi za diskvalifikaciju Trampa prema Odjeljku 3, niti je bilo koji izborni zvaničnik bio spreman da ga jednostrano ukloni sa glasačkih listića bez sudskog naloga.

Pola tuceta tužilaca u slučaju Kolorado su svi republikanski ili nepovezani birači.

Tramp je oštro govorio o slučajevima, nazivajući ih "miješanjem u izbore".

On je to nastavio u srijedu dok je pozdravljao odluku Vrhovnog suda Mičigena ranije tog dana koja ga je ostavila na glasanju, barem za predizbore, u toj državi.

- Ljudi iz Kolorada su osramotili našu naciju onim što su uradili - rekao je Tramp u radio emisiji Šona Henitija.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.