30.12.2023. 10:13
0
Škola u Sarajevu zapošljava sekretara: Kandidat uz diplomu Pravnog fakulteta da dostavi potvrdu o radu na poslovima nastavnika
FOTO: Ilustracija
Redakciji Faktor obratila se sugrađanka J. K. (puno ime i prezime poznato novinaru) navodeći kako je razočarana na konkurse za prijem u radni odnos koje objavljuje Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo.

Prema njenim riječima, konkursi, odnosno uvjeti koje kandidati trebaju ispunjavati, "unaprijed se štimaju" određenim osobama koje se javljaju na te oglase, navodi Faktor. 

Kao primjer navela je Javni oglas za popunu radnog mjesta na određeno vrijeme u školskoj 2023/24. godini u Osnovnoj školi "Hamdija Kreševljaković" u Sarajevu, na radno mjesto sekretar škole.

Osnovni uvjet koji kandidat treba ispuniti je da ima završen Pravni fakultet, ali je pod stavkom - "Dodatna dokumentacija" navedeno kako kandidat treba dostaviti "potvrdu / uvjerenje poslodavca o vremenu provedenom na poslovima nastavnika u produženom i cjelodnevnom boravku redovne osnovne škole i poslovima asistenta u ustanovi".

- Uvjet je da kandidat ima završen Pravni fakultet, a traže potvrdu o vremenu provedenom na poslovima nastavnika. Ovo je ašćare nekome namješteno radno mjesto. Otvorila sam konkurs da pročitam jer imam kćerku koja je diplomirani pravnik na birou, ali kad sam vidjela tu stavku, nisam mogla vjerovati - ispričala je J. K. dodajući da će sve prijaviti i Uredu za borbu protiv korupcije KS.

Direktorica OŠ "Hamdija Kreševljaković" Emina Nalić Zahiragić pak kaže "kako je sve urađeno prema Pravilniku sa kriterijima za prijem radnika u radni odnos u osnovnim i srednjim školama Kantona Sarajevo".

- Neko koje je završio Pravni fakultet nije mogao raditi kao asistent, ali ukoliko se neko prekvalifikovao, potkrijepit ću to primjerom: ja sam profesor Njemačkog jezika, ali sam nakon toga završila i Pravni fakultet. Radila sam 15 godina kao profesor Njemačkog jezika, ali sad želim da radim kao sekretar u školi. Da li taj moj raniji staž i stečeno iskustvo trebaju pasti u vodu, znači da se nikako ne boduje? Dakle, to nije uvjet za poziciju za mjesto sekretara, ali donosi mi dodatne bodove. Iz tog razloga to stoji. Pozivam gospođu koja se javila da svoju kćerku prijavi na konkurs, kao i sve ostale koji ispunjavaju tražene uvjete. Tu je i inspekcija koja sve može provjeriti. Ukoliko nam nešto naloži, naravno da ćemo postupiti po njihovom nalogu - kazala je Nalić Zahiragić.

Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo, kaže "kako svi mogu otići na stranicu Ministarstva obrazovanja KS i u Pravilniku o prijemu u radni odnos, pročitati da postoje četiri stavke koje se boduju - na tim poslovima, na ostalim poslovima u školi i izvan nje te u produženom boravku i poslovima asistenata". Dodaje "da postoje još i dodatni kriteriji, dodatni bodovi u toj ustanovi".

- Radim u toj školi, tamo sam nastavnik, povjerenik, član školskog odbora, učestvujem u donošenju odluka. Dakle, nije se ništa neuobičajno desilo. Neko će imati te bodove, a neko neće. No može se desiti da je neko u BiH sa Pravnim fakultetom radio u produženom boravku ili kao aistent jer se na konkurs ne prijavljuju samo kandidati iz KS. U posljednjih godinu dana bilježimo porast kandidata iz entiteta RS - navodi Sivro.

Kaže "da i kada bi htjeli nekome namjestiti konkurs, to se ne može uraditi jer postoje kriteriji i bodovanje".

- Ko god misli da nije pravilno bodovan, može uložiti prigovor. U svakoj školi komisija konstatuje da li je kandidat pogrešno bodovan ili nije. Mogu se desiti greške, a ukoliko komisija to ne želi ispraviti, poziva se inspekcija - dodaje Sivro.

Kada je riječ o prijemu radnika u radni odnos u javnom sektoru KS, najviše žalbi, upravo je, ističe Sivro, u obrazovanju.

- To se dešava zato što mi sindikati već 10 godina imamo Pravilnik sa kriterijima, na kojem insistiramo. Kad su jasno propisani kriteriji, kad se sve može bodovati, prebodovati, onda postoje i žalbe, ali i greške - namjerne i nenamjerne. Bilježe se i slučajevi nepotizma na konkursima da, primjera radi, direktor zaposli svoju suprugu ili rođaka. Prije 2013. godine, kada nije bilo Pravilnika, nije bilo ni žalbi, svi su šutjeli. No postojeći pravilnik trebalo bi mijenjati zato što nije dobar jer imamo promjenu na tržištu rada - naglasio je Sivro, piše Faktor. 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.