11.1.2024. 8:18
1
Željani Zovko oduzeto priznanje "Mimar mira" koje je dobila kao ambasador BiH u UNESCO-u
Željani Zovko je oduzeto priznanje "Mimar mira" koje je dobila kao ambasador BiH u UNESCO-u, nakon što je izazvala buru rekcija najavom predstavljanja nematerijalne i materijalne baštine BiH i Hrvatske u Evropskom parlamentu povodom 20. godišnjice obnove Starog mosta u Mostaru.

Informaciju o oduzimanju priznanja potpredsjednici Evropske narodne stranke (EPP) i članici Odbora za kulturu i obrazovanje Evropskog parlamenta Željani Zovko je objavio Centar za mir i multietničku saradnju, na čijem je čelu bivši zamjenik komandanta 4. korpusa ARBiH i poslijeratni gradonačelnik Mostara Safet Oručević, koji je navedenu nagradu Zovki i dodijelio 2015. godine.

"Iznevjerila je ideju i principe na kojima se ta nagrada temelji", navedeno je u obrazloženju Centra za mir i multietničku saradnju, koji je oštro reagovao na događaj u Briselu kojim je Stari most predstavljen kao hrvatsko kulturno naslijeđe.

Oručević je u svojoj rekciji naveo kako označavanje Starog mosta kao "hrvatsku baštinu" smatra sramotnom i glupom provokacijom.

"Most je svjetska kulturna baština iz Bosne i Hercegovine, a nikakva hrvatska baština. Za taj projekat sam uložio mnogo napora kao gradonačelnik da pridobijem kao partnere Svjetsku banku i UNESCO, više država donatora kao i Hrvatsku na čelu sa premijerom Račanom koji nam je dao punu podršku. Bilo je to u vrijeme kada su jedina 'kulturna' baština koju su imali Hrvati u tom vremenu u mom gradu, bili koncentracioni logori za sugrađane, ubijanja nevinih ljudi, silovanja , razaranja grada uključujući i rušenje Starog mosta, čak ekskluzivno snimljeno kamerama Hrvatske vojske. Za sve to su naši sugrađani osuđeni na preko stotinu godina zatvora kao Udruženi zločinački poduhvat", naveo je Oručević.

Kad je Stari most u pitanju, Oručević je poručio kako su Bošnjaci vodili udruženi poduhvat zajedničke obnove i pomirenja.

"I dalje ćemo to raditi, ali ne sa onima koji neprestano provociraju i zaustavljaju sve procese normalizacije među narodima", rekao je Oručević.

(Erna H.) 

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.