19.1.2024. 16:16
1
Evo šta je dogovoreno na Dodikovom imanju: Izbor hrvatskog člana Predsjedništva po HDZ-ovom načinu. Uvođenje obaveznog glasanja svih bh. državljana. Cenzus pet posto
Na sastanku predstavnika koalicije na nivou BiH, kojem su prisustvovali Milorad Dodik (SNSD), Dragan Čović (HDZ), i predsjednici stranaka trojke Nermin Nikšić (SDP), Elmedin Konaković (NiP) i Edin Forto (NS), između ostalog, dogovoren je prijedlog da, kada je riječ o Izbornom zakonu, bude podignut cenzus, kao i da neizlaženje na izbore bude kažnjivo, saznaje "Avaz".

Sastanak je bio zatvoren za javnost, a postignuta je saglasnost kada je riječ o mnogim pitanjima koja su posljednjih mjeseci bila kamen spoticanja na nivou BiH.

"Avaz" piše da je dogovoreno da se od Evropske komisije traži tačan, precizan datum za početak pregovora EU - BiH.

Isti portal navodi da, kada je riječ o Izbornom zakonu BiH, dogovoreno da se u Domu naroda glasa protiv ovog predloženog zakona i da se on vrati u redovnu proceduru.

Dogovoreno je, navodi se, i da cenzus iznosi četiri odsto za lokalne izbore, a za opšte da bude postavljen na pet odsto.

Kako se dalje navodi, mandat pripada stranci, izborne liste da budu zatvorene i ukidaju se preferencije. Za one koji odu iz izvršne funkcije, kako se dodaje, mogu se vratiti u zakonodavne organe.

Predloženo je i obavezno glasanje svih državljana BiH, inače slijedi prekršajni nalog i novčana kazna, a od uplata na nivou entiteta da se formira fond sa isključivom namjenom da se podrži obrazovanje.

Kada je riječ o izboru članova Predsjedništva BiH: prijedlog je da kandidata iz reda bošnjačkog naroda bira čitava FBiH, za hrvatskog člana se mijenja na ranije predloženi način HDZ-a BiH, a za kandidata iz reda srpskog naroda radi usklađivanja sa sudskim odlukama može se definisati da se iz Republike Srpske bira "Srbin i ostali", isto tako da se definiše i u FBiH kako bi svi imali mogućnost da budu kandidovani.

(Ajdin B.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.