20.1.2024. 10:56
0
Dom za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla: Maloljetnik je nanio povrede našem uposleniku
Udruženje Zemlja djece u BiH, sinoć je objavilo informaciju da Centar za socijalni rad Srebrenik i Dom za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla ne žele preuzeti brigu o 13-godišnjem dječaku koji je bio žrtva nasilja od strane očuha kojem je izrečena zaštitna mjera zabrana približavanja maloljetnom djetetu.

"Nadležni Centar za socijalni rad Srebrenik od 16.01.2023.godine, čak i na poziv policije, odbija da preuzme brigu o maloljetnom djetetu. Nakon prvobitnog prihvata u Prihvatilište u JU Dom za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla, u večernjim satima dana 18.01.2024. godine, dijete je odvezeno na pregled na Kliniku za prihijatriju JZU UKC-a Tuzla, odakle nije vraćeno u prostorije Prihvatilišta jer je za njega ulaz bio zatvoren. Došli smo do saznanja da su uposlenici ove ustanove postavili ultimatum, da, ukoliko se ovo dijete smjesti u ustanovu, oni će napustiti istu", tvrde udruženja „Zemlja djece“ Tuzla.

Nakon ovih prozivki, oglasili su se iz Doma za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla. U Saopćenju navode niz razloga zbog kojih je maloljetniku zabranjen ulaz u Dom, među njima i taj da je pomenuto dijete nanijelo povrede jednom od uposlenika.

Saopćenje, koje potpisuje direktorica Doma za djecu bez roditeljskog staranja Amila Šećerbegović, prenosimo u cjelosti:

„Pomenuti maloljetnik je nanosio fizičke i psihičke povrede drugoj djeci sa kojom je boravio u odgojnoj porodici, kao i grubu materijalnu štetu samoj Ustanovi. Iako se pomenuti maloljetnik tretira kao 'Dijete povratnik' koji je kršio propise i akte Prihvatilišta za djecu i Doma, Centar za socijalni rad Tuzla je pokušao ponovno smjestiti istog u Prihvatilište za djecu JU Dom za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla u nekoliko navrata. Uprkos činjenici da Prihvatilište za djecu nije adekvatna usluga za prijem maljoljetnog i ne može odgovoriti zahtjevima za poboljšanje njegovog stanja obzirom na njegove dijagnoze. Neshvatljiva je činjenica da je Centar za socijalni rad Tuzla koji ima najviše djece koju su smjetili u Prihvatilište za djecu i JU Dom za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla zaslijepljen željom da se 'riješi' brige o maloljetnom na način da stavi sedamdeset štićenika koji su u Prihvatilištu za djecu i samom Domu u životnu opasnost, a pomenutog maloljetnika neadekvatno da zbrinu.

JU Dom za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla je od 16.01.2024.godine do 18.01.2024.godine uprkos svemu sa čim su se suočili sa maloljetnikom ranije, ipak u najboljem interesu djeteta pružio smještajni kapacitet koji su osiguravali pripadnici policije, sve u nadi da će nadležni Centar za socijalni rad iznaći rješenje i adekvatno zbrinuti maloljetnika.

U međuvremenu Centri za socijalani rad Srebrenik i Tuzla su utvrđivali nadležnosti i ništa dalje nisu uradili. JU Dom za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla, uvidjevši da se stvari ne pomjeraju sa mrtve tačke, poslao je dopis Centru za socijalni rad Tuzla 17.01.2024. godine u kojem su naveli činjenice i argumente potkrijepljene Uputstvom za postupanje u Prihvatilištu JU Dom za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla broj: 2302/23, 2799/23 od 12.10.2023.godine usvojen od strane Upravnog odbora JU Dom za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla koji predstavlja osnovni akt o radu i postupanju Prihvatilišta za djecu koji jasno i nedvojbeno potvrđuje stav Doma da maloljetnik ne može biti primljen, a ni zadržan u Prihvatilištu za djecu.

Nakon što su se svi nadležni za slučaj oglušili, a Centar za socijalni rad Tuzla pokušao prisilno izvršiti smještaj maloljetnog djeteta i prisiliti upravu Doma da prekrši akte Prihvatilišta za djecu i Doma koji su na snazi, štićenici Doma kada su saznali da se pokušava maloljetnik koji im je nanio fizičku i psihičku bol i patnju i pred njihovim očima tjelesno povrijedio njihovog odgajatelja, djeca Doma su se uznemirila uz plač i strepnju.

Trideset zaposlenika JU Dom za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla sa predstavnikom sindikata i uprave su se samoinicjativno ujedinili u cilju zaštite štićenika Doma u kojem su smještene i bebe, te su 19.01.2024.godine okupili su se u Domu u večernjim satima kao podrška zajedničkom stavu da se u prvom redu zaštite djeca koja su u Prihvatilištu za djecu i Domu i da se ne dozvoli prijem maloljetnog djeteta i nasilno kršenje akata i propisa Ustanove.

JU Dom za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla će i dalje raditi u skladu sa Zakonom, svojim internim propisima i u najboljem interesu djece.

Javnost, također, moramo upoznati sa činjenicama da je JU Dom za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla u posljednje vrijeme pod konstantnim pritiscima kako od strane raznih inspekcija koje do sada nisu dolazile u Dom tako i od strane političkih aktera koji na sve moguće načine pokušavaju preko Ustanove koja se brine o najosjetljivijoj kategoriji društva dobiti određene političke poene i ustupke.

S tim u vezi ne bi bili iznenađeni da se i ova situacija pokušava ispolitizirati i napraviti od JU Dom za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla 'poligon' za političke obračune, što je sa naše strane kao uposlenika ove Ustanove iz oblasti socijalne zaštite potpuno neprihvatljiv pristup problemima koji nas tište", navedeno je u saopćenju.

(Sead M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.