31.1.2024. 16:36
0
SDA poziva Schmidta da reaguje: "Odluka Doma naroda o Izbornom zakonu je rezultat dogovora u Laktašima"
Odluka vladajuće koalicije da u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine odbije po hitnoj proceduri razmatrati i usvojiti Prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH koje se odnose na integritet izbornog procesa potvrđuje da aktuelnoj državnoj vlasti nije stalo do evropskog puta Bosne i Hercegovine i da će učiniti sve da spriječe organizaciju poštenijih i transparentnijih izbora, saopćeno je iz SDA.

- Odbacivanjem mogućnosti da se SDA-ov prijedlog usvoji u hitnom postupku vladajuća koalicija pokušava kupiti vrijeme i u konačnici spriječiti zaustavljanje izbornih prevara i manipulacija. Ovakav ishod glasanja realizacija je dogovora kojeg su predsjednici vladajućih stranaka postigli na privatnom imanju Milorada Dodika u Laktašima.

S druge strane, neprihvatanje ovog Zakona prije sjednice Evropskog vijeća, koje će u martu razmatrati mogućnost otvaranja pregovora Evropske unije sa Bosnom i Hercegovinom, jasna je poruka vlasti da im nije stalo do evropskog puta i da je sva priča o navodnoj posvećenosti tom putu samo paravan za ustupke koje "Trojka" daje SNSD-u i HDZ-u BiH.

Pozivamo visokog predstavnika Christiana Schmidta da na temelju odluke Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, koji je već usvojio ovaj Prijedlog Kluba SDA, te u skladu sa svojim ranijim obećanjem donese odluku o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH koje će omogućiti organizaciju poštenijih i transparentnijih izbora - navodi se u saopćenju SDA.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.