5.2.2024. 20:20
0
Dizdar: Vjerujem da ćemo ubrzo u parlament poslati izborni zakon kojeg su podržali i SDA i DF
Član radne grupe za izmjene Izbornog zakona, koju čine predstavnici stranaka državne vlasti, Nerin Dizdar (SDP) je izjavio da izmjene Izbornog zakona mogu uskoro biti upućene u parlamentarnu proceduru.

Napomenuo je da je stav Trojke (SDP, NiP, NS) da je izmjene ovog zakona nužno provesti u dijelu koji se odnosi na integritet izbornog procesa, tj. tehničke izmjene. Također je podsjetio da je Evropska unija odredila da su tehničke izmjene prioritet.

"Što se tiče izbora članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, to jeste jedan od bitnih prioriteta i slažemo se da to treba rješavati, ali u smislu primjene presuda Evropskog suda za ljudska prava. To je proces koji mora podrazumijevati ustavne promjene. U tom smislu, a ponovo govorim o onome što je EU definisala kao prioritet, smatramo da je bitno usvojiti izmjene zakona koje se tiču integriteta", izjavio je Dizdar u programu Federalne TV.

Prema njegovim riječima, Trojka prihvata ono što kaže EU, a to da je prioritetno usvojiti tri-četiri zakona.

"Šta ćemo raditi srednjoročno-dugoročno, to je svih onih 14 prioriteta. Mi smatramo da je bitno do marta fokusirati se na ova pitanja, bez bježanja od pitanja ustavnih promjena", dodaje.

Osvrnuo se i na to što se opozicija nije odazvala na poziv vladajućih na razgovore o izmjenama Izbornog zakona.

"Znate da je Trojka sazvala sastanak o izmjenama. Pozvali smo sve, i vladajuće i opoziciju, jer želimo da taj proces bude transparentan. Nažalost, opozicija se nije odazvala kako bi mogla pričati da neko i nešto izdaje, jer bi mogli posvjedočiti na licu mjesta da niko, niti izdaje državu, niti pravi ustupke na štetu države. Ti procesi se mogu samo transparentno voditi", konstatovao je.

Dizdar, koji je i ministar za raseljene osobe i izbjeglice Federacije Bosne i Hercegovine, smatra da se može doći do usaglašenog teksta izmjena Izbornog teksta te je naglasio na koji tekst zakona konkretno misli, prenosi Klix.

"U sjedištu Delegacije EU su 2022. vođeni pregovori tokom kojih su usaglašene izmjene Izbornog zakona u smislu izbornog integriteta, pa čak i izbora Centralne izborne komisije (CIK). Taj prijedlog je potpisala i današnja opozicija - SDA, DF i sve stranke, s izuzetkom SNSD-a i njegovih partnera koji nisu učestvovali. To je učinila i opozicija, stranke sa sjedištem u entitetu Republika Srpska. Tako da imamo kvalitetan dokument i mi smatramo da možemo poći od njega. Ako su potrebne neke dodatne korekcije, one se mogu vrlo jednostavno usaglasiti", mišljenja je.

Na pitanje o kakvim izmjenama je riječ, odgovorio je da je riječ o čitavom nizu izmjena Izbornog zakona koje su usaglašene u Delegaciji EU. Vjeruje da taj prijedlog izmjena može uskoro biti u parlamentarnoj proceduri.

"Mi smo taj prijedlog poslali partnerima u vladajućoj većini da ga oni još jednom pogledaju, izanaliziraju, pa ako postoje neke primjedbe, da razmotrimo te primjedbe. Vjerujemo da taj tekst zakona ili tekst baziran na tome može biti uskoro upućen u parlamentarnu proceduru", zaključio je Dizdar.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.