4.4.2024. 13:58
0
Dodik: Usvojit ćemo svoj izborni zakon do 20. aprila i provest ćemo lokalne izbore, CIK tu nema šta da traži
Republika Srpska će usvojiti svoj izborni zakon do 20. aprila i provest ćemo svoje izbore za lokalni nivo, rekao je danas predsjednik Republike srpske Milorad Dodik.

"Naši organi će to provesti. CIK BiH nema šta tu da traži. Imamo pravo na svoj zakon, to što se ne sviđa nekim ambasadorima to nije važno. Važno je da naše institucije i naš narod prihvati i da legitmitet", kazao je Dodik.

Naveo je da je Christian Schmidt privatno lice i da je lažan.

"I ovo što je sada "nametnuo" oko Izbornog zakona BiH je funkciji toga da se Rs pokori institucijama BiH. Navodno je dao pravo CIK-u da imenuje sve predsjednike biračkih odbora i da ih prevede u status profesionalnih državnih službenika. To se nikada neće desiti", naveo je Dodik.

Komentarisao je i najavljen sastanak Schmidta sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem ističući da razumije situaciju u kojoj je Vučić.

"Schmidt je lažan, on nije taj koj treba da govori o imovini. Ono što je najavio i želio njemu da kaže u oči, a to je pustite vi više priče o duhu Dejtonskog sporazuma, pokažite nam gdje i šta piše, a onda ćemo razgovarati", naveo je Dodik.

Kaže da mu je drago da što čuje da u Srbiji institucije primaju Schmidta, a ne visokog predstavnika.

"Sve što on želi jeste da sebi pribavi neki legitimitet. Zato on sinoć masovno laže kada kaže da štiti RS. Pokažite nam jednu akciju koju su oni sproveli, a da je bila u korist Republike Srpske", kazao je Dodik.

Istakao je da Schmidt nema šta da pokaže o pitanju imovine.

"Taj problem u suštini ne postoji. Entiteti trebaju da se dogovore i da imovinom neometano raspolažemo. Vjerujem da će doživjeti delegitimizaciju u Srbiji i to očekujem", kazao je Dodik.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.