7.2.2024. 21:16
0
Porodica nezadovoljna istragom smrti 16-godišnjeg Aldina Matića: Traži kazne
Stotinjak Zeničana okupilo se danas na Trgu Alije Izetbegovića kako bi iskazali nezadovoljstvo radom istražnih organa u slučaju ubistva Zeničanina Aldina Matića, javlja Federalna TV.

Šesnaestogodišnji Matić preminuo je nakon što ga je teško ranio maloljetni prijatelj prilikom igre u porodičnoj kući krajem decembra prošle godine. Članovi porodice i organizatori protestnim okupljanjem Pravda za Aldina željeli su ukazati na sporost i nejasnoće tokom tokom istražnih radnji.

Porodici ubijenog Aldina Matića danas su na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici pridružile brojne školske kolege, prijatelji, ali i građani Zenice.

Šesnaestogodišnji Matić krajem prošle godine ustrijeljen je iz puške, a 18. januara od posljedica ranjavanja preminuo je u sarajevskom KCUS-u. Članovi porodice tvrde se cijeli slučaj pokušava zataškati.

“Mi nemamo nikakve informacije, ni o čemu nismo obaviješteni. Razlog našeg okupljanja je zahtjev da tužilaštvo radi svoj posao. Oni se i dalje šetaju slobodno, niko nije zatvoren - ni otac ni taj sin koji je pucao. Samo želimo da tužilaštvo radi svoj posao, da ih pritvori”, kaže Albin Matić, brat preminulog Aldina Matića.

Gdje god smo pokucali - ne mogu nam dati informacije, govori Zlata Matić, majka preminulog Aldina Matića: “Ja samo tražim pravdu, da se kazni počinilac i njegov otac - ništa više ne tražim. Da tužilaštvo radi svoj posao, da ih zatvori, a ne da hodaju”.

U odgovoru iz Tužilaštva ZDK-a, između ostalog, kaže se da je nakon Matićeve smrti postupajući tužilac izdao naredbu za obdukciju tijela. Također, od Uprave policije zaprimljen je izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv jednog maloljetnog lica, a u kojem se govori o uzrokovanju smrti iz nehata te nedozvoljenom držanju oružja ili eksplozivnih materija. Dodaje se i kako je predmet u radu, te da se preduzimaju potrebne mjere i radnje u cilju utvrdivanja i činjeničnog stanja i donošenja adekvatne tužilačke odluke.

Ovaj nesretni slučaj sa tragičnim posljedicama poruka je vlasnicima oružja da se prema oružju odnose odgovorno te čuvaju daleko od dohvata djece i maloljetnika.

(Ajdin B.)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.