9.2.2024. 13:54
1
Bh. entitet RS se okreće dolarima iz Saudijske Arabije: "Oni nemaju limit..."
FOTO: BNTV
U Vladi RS u Banjaluci danas je održan sastanak na kome je glavna tema bila mogućnosti i načini saradnje na projektima sa Saudijskim fondom za razvoj.

Sastanak je u organizaciji Vlade RS i njime je do dolaska Milorada Dodika predsjedavao premijer Radovan Višković. RS je u problemima sa realizacijom pojedinih projekata, sve teže dolazi i do potrebnih sredtava pa pokušava da tu saradnju uspostavi sa Saudijskim fondom za razvoj, prenosi BN.

"Ovaj Fond nudi donacije i kredite po kamatnoj stopi od 1.5 odsto i oni nemaju limit za odobravanje kredita, čak su u jednom momentu spominjali iznos od 500 miliona američkih dolara", naveo je Višković.

Učinili smo, kaže, sve da pomognemo lokalnim zajednicama da apliciraju za projekte ovog Fonda.

Govoreći o sastanku, Dodik je  rekao da će najviše rukovodstvo Republike Srpske obići sve opštine i gradove u naredna dva mjeseca.

"Republika Srpska čini sve da ojača i održava svoju finansijsku stabilnost. Saudijskim fondom su otvorena politička vrata i to su sredstva koja se ovako povoljno nigdje ne mogu naći. EU nudi 6 milijardi za BIH, ali to je preskupo za nas i oni traže nemoguće stvari poput obrazovnih standarda koje oni nude, a mi nismo spremni na to, poput LGBT vrijednosti i slično", kazao je Dodik.

Pored ministara, sastanku su prisustvovali i gradonačelnici, načelnici opština, direktori javnih preduzeća, predstavnici institucija i ustanova Republike Srpske.

(Erna H.) 

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.