13.2.2024. 16:43
0
Predloženo produženje pritvora za Debevca i Mehmedagića
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je produženje pritvora za Ranka Debevca, suspendovanog predsjednika Suda BiH, i Osmana Mehmedagića, bivšeg direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, kao i vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, potvrđeno je za Detektor.

Iz Tužilaštva BiH navode da su "došli do novih dokaza i saznanja i proširili istragu protiv navedenih osumnjičenih na više različitih događaja", te su zbog toga predložili Sudu produženje pritvora za još 30 dana.

Iz Suda BiH su za Detektor naveli da se osumnjičeni Debevec i Mehmedagić nalaze u pritvoru po rješenju ovog Suda od 16. januara, kada je pritvor produžen za mjesec dana, odnosno do 16. februara 2024. godine.

Ročište za iznošenje prijedloga Tužilaštva BiH još nije zakazano.

Tužilaštvo je na ranijem ročištu zatražilo da se za dva mjeseca produži pritvor Debevcu i Mehmedagiću zbog bojazni da bi mogli nastaviti uništavati dokaze i utjecati na svjedoke, dok su Odbrane predložile da se umjesto pritvora odrede mjere zabrane.

Obrazlažući prethodni zahtjev za produženje mjere pritvora, iz Tužilaštva BiH su naveli da su istragom došli do saznanja o još blizu 60 naloga za provođenje posebnih mjera, koji su uništeni.

Debevec i Mehmedagić osumnjičeni su za zloupotrebu položaja i krivotvorenje službene isprave, a uhapšeni su 19. decembra.

Tokom konferencije za medije koja je održana dan nakon hapšenja, glavni državni tužilac Milanko Kajganić je rekao da su Debevec i Mehmedagić uhapšeni zbog zloupotrebe položaja jer su nezakonito prisluškivali državne sudije i službenike Tužilaštva BiH koji su 2020. godine radili istrage na nekoliko predmeta.

Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH privremeno je Debevca udaljila od vršenja dužnosti predsjednika Suda, na zahtjev Ureda disciplinskog tužioca.

Mehmedagić je ranije stavljen na "crnu listu" Sjedinjenih Američkih Država zbog saučesništva u korupciji. Tada je navedeno da je koristio državnu telekomunikacijsku kompaniju BH Telecom za prikupljanje mobilnih aktivnosti bosanskohercegovačkih političara, koji nisu povezani sa Strankom demokratske akcije, te dao instrukcije pojedincu da nadgleda vladinog zvaničnika povezanog s opozicionom strankom iz Republike Srpske, piše Birn.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.