24.2.2024. 11:17
1
Košarac: Bez datuma za pregovore, sve je foliranje
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Staša Košarac izjavio je da EU će pokazati da je iskren partner BiH isključivo ako odredi tačan datum za pregovore, dok su sve druge opcije foliranje i kamufliranje, čemu su, kako kaže, skloni prodavači magle iz EU i njihove ekspoziture u BiH.

- RS ostaje posvećena evropskom putu i spremna je da realizuje 14 ključnih prioriteta integralno. To podrazumijeva da strukture iz Federacije BiH u potpunosti uvaže stavove i interese RS, primarno misleći na usvajanje zakona o Ustavnom sudu BiH i odlasku stranih sudija - naveo je Košarac.

Bez uvažavanja RS, ističe Košarac, Sarajevo i stranci prave račun bez krčmara za evropske integracije BiH.

- Nećemo prihvatiti polovična rješenja niti da se po principu švedskog stola bira koji će od 14 prioriteta biti realizovan. Ili je dogovoreno sve ili ništa nije dogovoreno - ukazao je Košarac.

On je naveo da to mora biti dogovor dva entiteta i tri konstitutivna naroda, koji u potpunosti isključuje strance iz odlučivanja i nametnuta rješenja.

- Koliko vidim, ponovo se aktuelizuje priča da bi nelegitimni Christian Schmidt mogao da nametne izmjene Izbornog zakona. Što se tiče RS, važiće mu taman toliko koliko legitimiteta ima. Svako Schmidtovo rješenje pomnoženo sa nulom daje nulu - napisao je Košarac na Instagramu.

Ako Christian Schmidt nametne izmjene Izbornog zakona, dodaje Košarac, RS će donijeti svoj izborni zakon, a u slučaju da nametne zakon o imovini odgovor RS će biti proglašenje nezavisnosti.

- Nema tog evropskog niti bilo kojeg drugog puta zarad kojeg će RS pristati da umanji svoj ustavni kapacitet. O tome mogu samo da sanjaju američki ambasador u BiH Murphy, Schmidt i ostatak kompanije, koji bi da, pod krinkom EU puta, kidišu na RS, njene institucije, poziciju, prava, imovinu i drugo - naveo je Košarac.

On je istakao da to nije evropski put, već stranputica i sunovrat u koji će BiH odvesti zapadnjaci koji ovdje provode intervencionizam, potpomognuti lokalnim izvođačima i bespogovornim pokusnim kunićima.

(Ajdin B.)

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.