18.3.2024. 17:56
2
Lideri Trojke o EU putu BiH: "Svoj dio smo završili u objektivnih okolnostima i dobili ocjenu 5"
Gosti emisije BHT1 uživo bili su predstavnici "Trojke", ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković (NiP), ministar transporta i komunikacija Bosne i Hercegovine Edin Forto (Naša stranka) i premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić (SDP BH).

Konaković, Forto i Nikšić govorili su o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i evropskom putu naše zemlje.

Gvoreći o predstojećoj sjednici Vijeća Evropske unije i očekivanju zelenog svjetla za početak pregovora BiH o članstvu u EU, predsjednik SDP-a BiH kazao je, prije svega, kako su bili optimisti kada je u pitanju preporuka EK, piše BHRT.

"Bili smo iznenađeni stavom koji je nama satisfakcija za sve ono što smo prošli i uradili u ovom periodu. Bili smo etiketirani za popuštanje, izdaje, prodaje. Danas nas pitaju kako smo dobili, a nismo ništa dali, pa sad i tu pokušavaju napraviti razdor. Niti smo šta dobili mi, niti su oni šta izgubili, ali su dobili građani BiH".

Istkao je je kako evropska komesarka Ursula von der Leyen nije morala pohvalti aktuelno Trojku, kazao je Nikšić.

"Von der Leyen nije morala reći da je za ovu godinu urađeno više nego posljednjih deset godina. Dala je procjenu na koju su oni donijeli odluku i preporuku. Mislim da su oni ozbiljni ljudi i da su na osnovu relativnih stvari dali preporuku. Ja smatram da će u periodu koji slijedi prevagnuti mišljenje većine. Sedam državnih sekretara još jednom su dali punu podršku BiH i da ćemo dobiti zeleno svjetlo".

Nikšić je istakao da nas, ustvari čeka još veći posao, ali ovo će napraviti relaksaciju i oko ovih zakona koji se moraju donijeti, posebno zakona o sudovima, a i svemu ostalome.

Ministar vanjskih poslova BiH i lider Naroda i Pravde Elmedin Konaković podvukao je kako su oni prije pisanja konačnog mišljna bili umjereni otpimisti, ali je EK napisala jednu fantastičnu preporuku.

"Napisano je strukturno i dokazano, ne na osnovu osjećaja nego činjenica i onoga što je urađeno. Ovo je više nego što je u zadnjih deset godina urađeno i ostaje žal za onim zašto smo izgubili ove godine u populističkim prepirkama. Mi smo svoj dio završili u objektivnih okolnostima. Ovo je ocjenjeno sa ocjenom 5, što smo do sada uradili".

Konaković je napomenuo kako sada slijedi druga faza, a to je politička odluka, sada na eventualno blokiranje prijedloga EK može uticati politički stav Nizozemske ili Danske ili neke druge zemlje, ali sam optimista da se neće to desiti.

"Da li će sada oni apostrofirati neke naredne korake prije prve zajedničke sjednice, koje moramo i bez njih završiti i isporučiti, to bi se moglo desiti. Klub prijatelja BiH (Grčka, Austrija, Slovenija Hr,vatska Slovenija Češka i Italija) su stvaili svoj kredibilitet i zagovaraju ozbiljno otvaranje pregovara. čak je i Njemačka zadovoljna onim što smo uradili. Ima tu geopolitičkog momentuma koji nam je išao na ruku, agresija Rusije na Ukrajinu, ali mi smo ovu priliku posvećeno zgrabili svim silama i nadam se da ćemo dobiti nagradu 21. marta navečer".

Predstoji nam temeljno snimanje od strane EK, odnosno magnetna rezonanca, kazao je ministar Edin Forto.

"Nije to da mi sada nešto previše pregovaram, pa oni nama popuštaju. Pregovaranje je hoćete li danas ili za tri godini usvojiti što oni traže. To je pregovaranje. Pregovarate o roku, a ne o nekim drugim stvarima. U sektoru transporta samo postoje dva poglavlja koji imaju 1400 odluka za koje morate dići ruke na svim nivoiima države i parlamentima da bi se samo jedna tačka uskladila sa EU. Eh zamislite sada druge zakone gdje morate riješiti na svim nivoima".

Posao je nevjerovatan pred nama, ali dok ne dobijemo zelene svjetlo neće se to dogoditi, naglasio je Forto.

(Ajdin B.)

EU"Trojka"
2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.