3.4.2024. 19:54
0
U Sudu BiH pročitane Sky poruke Bojana Cvijetića: Pogledajte kako je to izgledalo
FOTO: Screenshot
Čitanjem poruka, koje su preko kriptovanih aplikacija Sky i Annom razmijenjivali optuženi, u Sudu BiH nastavljeno je suđenje Bojanu Cvijetiću i ostalima koje Tužilaštvo BiH tereti za šverc više od tri tone droge.

U sudnici su čitane tekstualne i puštane glasovne poruke koje su od kraja 2019. do kraja 2020. godine razmjenjivali nekadašnji inspektor MUP-a Republike Srpske Mladen Milovanović, Aleksandar Nikolić i Bojan Cvijetić, nekadašnji savjetnik ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića. Prema optužnici Milovanović je u više navrata od Cvijetića uzimao kokain i nosio ga Nikoliću.

”Znaš da smo naručili kilu i po”

U njihovim Sky porukama se spominje vrijeme i mjesto sastanaka optuženih, te dogovori o transferu novca i robe. Između ostalog čitane su poruke koje je Milovanović slao Nikoliću u kojima navodi:

”Brate moj znaš da nam je kod druga ostalo još pola. Ja i zaboravio, a znaš da smo naručili kilu i po. Hahahaha. A jesmo rekli kilu i po. Još ja bio s njim u petak ništa ne reče. Danas govori nema ni on pojma… Lagano brate ti i ja se lako dogovorimo sve. Trebalo bi i to ići na bolje. Mora se samo čuvati”, pisao je, između ostalog, Milovanović.

Tokom ročišta tužilac Dubravko Čampara je naveo da određene dijelove iz poruka, koji se odnose na putovanja optuženih između Banje Luke i Sarajeva, tužilaštvo može potkrijepiti i snimcima sa nadzornih kamera. Takođe i sa podacima koje im je dostavila Granična policija BiH mogu potkrijepiti i prelaske granica sa Hrvatskom i Crnom Gorom, koji se pominju u porukama, piše ATV.

Drogu prevozio službenim vozilom MUP-a RS

Tužilaštvo je ukazalo da je Milovanović za putovanja na relaciji Banja Luka - Sarajevo koristio službeno vozilo MUP-a Republike Srpske, kao i da je odavao povjerljive podatke MUP-a i Interpola.

Osim Cvijetića, Milovanovića i Nikolića u optuženičkoj klupi su još i Petar Dukić, Milivoje Todorović, Haris Hodžić, Jelenko Knežević, Saša Rađević, Davorin Popović, Goran Stojisavljević, Ivan Jurić, Dragan Kresojević, Slavko Brborović, Željko Maksimović, Еldin Hažbić, Radislav Tešić, Mladen Panić i Siniša Bačić. Optužnicom su obuhvaćene i firme ”Milko" d.o.o. Laktaši, firma ”21. maj" d.o.o. Banja Luka i ”Star-R” d.o.o. Istočno Novo Sarajevo.

Prema optužnici Cvijetić i ostali su od početka 2019. do kraja 2021. organizovali, isplanirali i relizovali krijumčarenje 35 kilograma kokaina, iz Nizozemske i Belgije u BiH. Takođe, na teret im se stavlja i krijumčarenje od 3.000 kilograma skanka iz Albanije i susjednih zemalja, kao za i skladištenje veće količine skanka.

Budući da se optuženi Slavko Brborović zbog bolesti nije pojavio na ročištu postupak protiv njega će biti razdvojen u odnosu na ostale optužene, dok će priložena medicinska dokumentacija biti predmet vještačenja.

Kako je izgledalo današnje ročište u Sudu BiH pogledajte u video prilogu.

SUD BIH
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.