4.4.2024. 18:58
0
Vlada FBiH pronašla način da isplati zaostale plate RMU Zenica
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na čelu sa premijerom Nikšićem je još jednom pokazala da ne traži opravdanja već rješenja.

"Mogli smo reći da to nije naš problem, da isplata rudarima nije u nadležnosti ni Vlade Federacije ni JP Elektroprivrede BiH, već da je to zadatak uprave rudnika, ali smo umjesto toga pronašli rješenje da radnici RMU Zenica dobiju zaostale plate", kazao je federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić.

Podsjetimo, ministar Lakić i v. d. direktor JP Elektroprivrede BiH Sanel Buljubašić su ovu isplatu dogovorili na sastanku sa predstavnicima Sindikata i uprave rudnika, koji je održan 14. marta 2024. godine u Kaknju.

"Vlada FBiH je svoj dio dogovora ispoštovala i pronašli smo zakonito rješenje za isplatu plata za januar i februar. Plate bi uskoro trebale biti na računima rudara. Po pitanju budućnosti RMU Zenica možemo reći da je stručni tim snimio situaciju, izradio elaborat i da će vrlo brzo saopštiti preporuke i daljnje korake vezane za budućnost ovog rudnika. Svjesni smo da se moramo zajednički suočiti sa brojnim problemima i da ćemo rudnike morati dovesti na optimalan nivo", dodavši:

"Danas je RMU Zenica u problemima i moramo se potruditi da sutra to ne bude neki drugi rudnik. Svi rudnici će se u narednom periodu morati posvetiti sistematizaciji i optimizaciji poslovanja kako bi se proizvodnja uglja povećala, a cjelokupni elektroenergetski sistem očuvao te imao stabilno i sigurno funkcionisanje", istakao je ministar Lakić.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.