8.4.2024. 16:38
0
Članica CIK-a iz RS odbila Dodikov poziv da podnese ostavku: Takav zahtjev smatram nezakonitim
Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine do danas nije zaprimila zaključak Vlade Republike Srpske, kojim poziva sve članove organa za sprovođenje izbora iz Republike Srpske, da podnesu ostavke na dužnost, a o čijem sadržaju smo informisani putem medija - kazala je članica CIK-a BiH Vanja Bjelica -Prutina.

Po njenim riječima, navedeni zaključak se od strane različitih nosilaca izvršnih funkcija u medijima različito interpretira, na način da neki ukazuju da se isti odnosi i na članove Centralne izborne komisije BiH, dok drugi ističu da je isti upućen isključivo članovima gradske i opštinske izborne administracije.

- Zbog navedenog, u vezi sa upitom za moje postupanje, ukazujem da su prava i obaveze člana Centralne izborne komisije BiH propisani Izbornim zakonom BiH, te da kao takva ne mogu biti predmet ograničavanja ili ukidanja, pa ni zahtjevanja ostavke od strane vlade bilo kojeg entiteta.

S tim u vezi, takav zahtjev, u pravnom smislu, smatram nezakonitim, a u političkom smislu, isti smatram svojevrsnim pritiskom na nezavisan i nepristrasan rad člana Centralne izborne komisije BiH - poručila je Bjelica - Prutina.

Dodala je da, uvažavajući princip vladavine prava, te obavezu nepristrasnog i apolitičnog djelovanja, kategorično odbacuje svaki pokušaj uplitanja u njen rad, kao i svaku vrstu političkog pritiska.

Vlada Republike Srpske je prije nekoliko dana razmatrala Informaciju Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS, nakon što je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt dva puta nametnuo izmjene Izbornog zakona BiH, te je pozvala sve članove organa za provođenje izbora iz RS da podnesu ostavke.

Vlada RS je usvojila, na telefonskoj sjednici, Informaciju u vezi sa nametanjem izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH.

Kako je navedeno na njenoj web stranici, Vlada RS je stava da se zakoni mogu mijenjati samo u parlamentarnom postupku i smatra neprihvatljivim nametanje izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH od strane visokog predstavnika u BiH.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.