9.4.2024. 9:13
0
Hota-Muminović odgovorila na kritike Sivre: "Prošlo je vrijeme kada je on kreirao obrazovne politike"
Ministrica osnovnog odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović odgovorila je na prozivke koje dolaze iz Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja KS te također pojasnila do kakvih će promjena doći u pedagoškom normativu.

Na nove najave Sindikata osnovnog obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo o štrajku i protestima, resorna ministrica Hota-Muminović kaže da takva retorika nije ništa novo.

"Taj sindikalista i ja nemamo nikakvih dodirnih tačaka. Dolazimo iz skroz različitih miljea. Održavali smo kakav takav socijalni dijalog, ali taj dijalog ide dobro dok se udovoljava svim ucjenama tog sindikaliste. Čim nešto nije kako je zamislio, nastaje belaj, kreću prijetnje, uvrede najgore vrste, nedostojni potezi i izjave, dodjeljivanje nadimaka, a sve to gledaju djeca i omladina", odgovara ministrica.

Također, prokomentarisala je i istupe predsjednika sindikata Saudina Sivre na društvenim mrežama gdje često zna uputiti i neumjesne komentare na njen račun.

"O meni je pravio karikature, izjavljivao da se 'ministrica gubi kao abdest', pozivao na regrutaciju i 'spremnost' karikaturom Elmera Lovca (lika iz animiranog filma Duško Dugouško, op.n.) sa puškom. Zamislite sa puškom! Nazivao me maćehom stigmatizirajući učenike koji imaju maćehe, stavljao neistinite navode u moja usta, prijetio po ministarstvu i uznemiravao državne službenike za što ga je sud presudio. Rado vodi političke kampanje. Prijeti da će biti narušena sigurnosna situacija u Kantonu Sarajevo. Za to vrijeme ima ogromne prihode o kojima prosvjetni radnici mogu samo sanjati. Njegova godišnja primanja iznose 63.012,00 KM, što je 5251,00 KM mjesečno. Iz ovog Ministarstva u toku prošle godine naplatio je za komisije u kojima se traži učešće Sindikata slovom i brojem 7850,00 KM. Iz Ministarstva za rad, socijalnu politiku, izbjegla i raseljena lica za članstvo u Ekonomsko-socijalnom vijeću u prošloj godini naplatio je četiri marke manje od 4000,00 KM. To je ono što vidimo, jer se o tome vode registri u Kantonu Sarajevo. Iz budžeta prima punu platu, koja uopšte nije mala. Može se sad izračunati koliko prima od Sindikata. Njemu je jako dobro", poručuje Hota-Muminović.

Iako djeluju u istoj objasti, a to je obrazovanje, ministrica ipak kaže da će i dalje nastojati držati svu komunikaciju sa Sivrom na minimumu.

"Da ne radim posao koji radim, meni se put sa takvim čovjekom nikad ne bi ukrstio. Zato nastojim zadržati sve kontakte na minimumu. Bit će socijalni dijalog onako kako piše u propisima i ništa više od toga. Naprosto, prošlo je vrijeme kada je on kreirao obrazovne politike, ali ne samo da je kreirao obrazovne politike nego se kroz propise trajno ugrađivao kako bi mogao da gospodari sudbinama ljudi. To se vrijeme više neće vratiti. Nema više podršku za takvo nešto ni u vladi, ni u Ministarstvu ni u Prosvjetno- pedagoškom zavodu, a sve više prosvjetnih radnika ograđuje se od njega i njegovog načina vođenja sindikata. Ja sam vrlo zainteresirana da radim svoj posao. Po Krivičnom zakonu FBiH ja sam službeno lice, jer sam imenovana na javnu funkciju, i imam zakonom propisane obaveze i prava dok radim svoj posao. Pedagoške standarde sam predložila Vladi kao ministrica. Vlada ih je usvojila. Imali smo svoje diskusije, kakve imamo često, jer smo mi Vlada koja se miješa u svoj posao", njen je odgovor.

Govoreći o pedagoškim standardima i normativima, Hota-Muminović naglašava da će doći do nekih izmjena, ali samo za one koji nisu radili prema već utvrđenim pravilima.

"Taj sindikalista širi laži da će Pedagoškim standardima biti uskraćena prava radnika. Istina je da će njemu biti uskraćeno pravo da časove u 7. razredu drži odvojeno u dvije grupe po 3 učenika. Umjesto da se ti učenici spoje u jednu grupu, kako se to radi u svim školama gdje se domaćinski raspolaže budžetskim novcem i da drži časove zajedno za 6 učenika, on drži časove za dvije odvojene grupe. Isto to radi i u 9. razredu gdje ima jednu grupu od 5 učenika i drugu grupu od 4 učenika. I na to treba da šutimo? Mi smo to precizirali ovim Pedagoškim standardima i normativima i mi se prema budžetu ove države i ovih građana odnosimo krajnje odgovorno. Ko god je radio malverzacije i lovio u nedorečenostima dosadašnjih Pedagoških standarda izgubit će dio komoditeta", kaže i nastavlja:

"Ko je do sada radio čestito i pošteno, neće imati problem sa ovim Pedagoškim standardima i normativima, zato ih nećemo povući. Ovim Pedagoškim standardima i normativima treba dati šansu. Popravljat ćemo što se u praksi pokaže da su slaba rješenja, a sigurna sam da ima puno više dobrih rješenja. Radnici će uskoro vidjeti da nisu ništa izgubili, a ovo će dugoročno osigurati dobar standard za učenike, jer ovaj dokument je namijenjen učenicima. Našu dobronamjernost i odlučnost da popravljamo stanje u obrazovanju smo već pokazali. U mom mandatu plate radnika u obrazovanju porasle su za najmanje 48posto. To je najveći rast plaće u određenom periodu u djelatnosti obrazovanja. Na to sam posebno ponosna", zaključuje Hota-Muminović.

Za kraj je imala poruku prosvjetnim radnicima. Istaknula je da ne bi trebali nikada i nigdje pristati na totalitarizam.

"Sve što sam do sada uradila za obrazovanje vidljivo je i istinito. Sve ostalo su laži i zastrašivanja. Neka ne pristaju na totalitarizam nigdje, pa ni u sindikatu. I ja sam bila sindikalista, bila sam članica Kantonalnog odbora Sindikata srednjeg obrazovanja, ali tamo nije vladao totalitarizam. Imali smo slobodu misli i dogovarali smo se. Nije to bilo društvo jednog lica. Neka se ne plaše. Kako kaže naš veliki pisac Dževad Karahasan: 'Strah porobljava", poručila je ministrica.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.