9.4.2024. 19:50
0
Helez: Nešić je Dodikov potrčko, RS je 2009. pristala na NATO put BiH
Ministar odbrane BiH Zukan Helez oglasio se nakon poruka ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića da BiH bez saglasnosti RS-a ne može biti članica NATO-a.

"U povodu izjava ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića da od NATO članstva naše zemlje nema ništa te da je za takvo nešto potrebna saglasnost manjeg bh. entiteta RS, poručujem da institucije BiH odlučuju o članstvu u međunarodnim organizacijama te da su već, što se tiče NATO puta, odlučile", poručio je Helez.

Napomenuo je Nešića da je već postignut dogovor za ovo pitanje 2009. godine.

"Podsjećam Dodikovog potrčka ministra Nešića da je Predsjedništvo BiH 2009. godine donijelo Odluku o članstvu naše zemlje u NATO savezu, za koju je glasao član Predsjedništva iz RS-a Nebojša Radmanović, te da je Parlament BiH usvojio Zakon o odbrani koji članom 84 obavezuje sve institucije BiH da sprovedu sve aktivnosti za članstvo BiH u NATO savezu za koji su glasali i poslanici i delegati iz RS", objasnio je Helez.

Dodao je, prosto rečeno, da što su se usaglašavali, usaglašavali su se.

"Nijednu drugu odluku, koja se tiče NATO puta naše zemlje, Predsjedništvo BiH nije donijelo. Nijedan drugi zakon o odbrani Parlamentarna skupština BiH nije donijela", naveo je.

Istakao je da je naša zemlja, putem institucije BiH, učinila sve što je do nas.

"Vjerujem da bi nelegalni predsjednik RS-a Milorad Dodik i njegov potrčko Nešić da nas približe ruskim agresorskim vrijednostima i sjevernokorejskim demokratskim idealima, ali to se neće desiti. BiH će, uprkos opstrukciji političara iz RS-a biti punopravni član NATO saveza, kao što smo, uprkos opstrukciji istih, dobili i kandidatski status za pristupanje EU", poručio je.

Na kraju je poručio da članstvo i u jednoj i u drugoj međunarodnoj organizaciji donosi samo dobro građanima u čitavoj BiH.

(Ajdin B.)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.