15.4.2024. 12:18
1
Usvojena odluka o izmjeni naziva ulica u Srebrenici: Ulica Maršala Tita postaje ‘Ulica Republike Srpske’
Srpski odbornici Skupštine opštine Srebrenica usvojili su odluku o preimenovanju ulica.

Usprkos upozorenjima međunarodne zajednice, protivljenjima Bošnjaka, oni su donijeli takvu jednostranu odluku na upravo završenoj sjednici SO Srebrenica.

Bošnjački vijećnici napustili su prethodno sjednicu, a najspornije im je imenovanje ulice po Goranu Zekiću, te ukidanje naziva ulice Tita.

Nijedna ulica ne nosi naziv žrtava genocida.

Prema novom prijedlogu, ulica Maršala Tita će od sada nositi naziv Ulica Republike Srpske.

Između ostalih, koju mnogi i smatraju spornom, je određivanje novog naziva ulice “Republika Srpska” iz “Maršala Tita”. Također, tu je i određivanje novog naziva Trg Republike Srpske za dosadašnji “Trg Mihajla Bjelakovića”, potom novi naziv “Park majora Koste Todorovića”, za dosadašnji naziv “Gradski park Srebrenica” Zatim, Dubrovačka ulica mogla bi biti zamijenjena sa dosadašnjim nazivom Reufa Selmanagića Crnog.

U Srebrenici ima dvadesetak ulica. Većina je dobila nazive polovinom 20. stoljeća, a 1996. godine je odlukom lokalne skupštine, koju su činili odbornici srpske nacionalnosti, donesena odluka da se svi nazivi ulica promijene.

(Ajdin B.)

Srebrenica
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.