17.4.2024. 16:06
0
Stanari izgorjelih zgrada na Otoci poručili Uku: "Natjerat ćemo vas da ispunite vaša obećanja"
FOTO: Arhiv
Stanari zgrada u ulici Radenka Abazovića, koje su dobrim dijelom izgorjele u požaru koji je jesenas zahvatio pijacu Kvadrant na Otoci, žale se na Vladu Kantona Sarajevo jer, kako kažu, nikad nisu ispunili obećanja i saslušali njihove probleme.

Podsjetili su da se ovih dana navršava pola godine otkad su fasade njihovih zgrada izgorjele u požaru.

"Tih dana se politička vlast u Kantonu Sarajevo utrkivala do mjesta nesreće kako bi izrazili veliko žaljenje povodom nastale situacije i kako bi što prije dali izjave brojnim novinarskim ekipama o tome kako su oni beskrajno zabrinuti. Kako su se kamere novinarskih ekipa gasile, tako se i gasila želja političkih predstavnika Kantona Sarajevo da na bilo koji način riješe probleme stanara zgrada u ulici Radenka Abazovića koji su ničim izazvani pretrpjeli ogromnu štetu u navedenom požaru", saopćili su stanari.

Kako kažu, ni nakon skoro pola godine nadležni se nisu udostojili da sjednu sa stanarima ovih zgrada i da istinski saslušaju njihove probleme.

"Problem je valjda što su stanari zgrada kupili stan u zgradi koja je dobila sve važeće građevinske i upotrebne dozvole i što je kantonalno preduzeće istim zgradama nanijelo štetu. Valjda smo mi krivi što nam je uništena imovina i što smo se mjesecima nakon toga suočavali sa raznim otrovnim česticama. Mi smo krivi i zbog toga što se na tom mjestu, u suprotnosti sa Pravilnikom o zaštiti od požara preduzeća Tržnice-Pijace (član 40.) obavljale razne vrste nedozvoljenih djelatnosti", dodali su.

Kako kažu, nadležne institucije se još uvijek nisu oglasile o stvarnom uzroku požara, što stanarima otežava svaku mogućnost da pokrenu bilo kakvu vrstu tužbe protiv preduzeća Tržnice-Pijace.

Prozvali su i premijera Kantona Sarajevo Nihada Uka.

"Vrhunac brijega problema s kojima se suočavaju stanari je klasično ignorisanje od strane premijera Kantona Sarajevo. Na brojna pitanja koja su postavljena na skupštinskim zasjedanjima u Kantonu Sarajevo u vezi sa problemima stanara, premijer odgovara da je dogovoren sastanak, ali do tog sastanka nikada nije došlo iz razloga koji su samo njemu poznati. Očigledno je da premijer smatra stanare ovih zgrada građanima drugog reda, ali to ne znači da ih smije ponižavati", dodaju.

Dodatno ih je naljutila jučerašnja posjeta Uka preduzeću Tržnice-Pijace.

"To je dodatno produbilo nezadovoljstvo samih stanara. Premijer se pored brojnih obećanja radnicima preduzeća Tržnice-Pijace nije udostojio niti jednom rečenicom obratiti stanarima oštećenih zgrada koje je vrlo dobro vidio prilikom jučerašnje posjete. Mi jako dobro pamtimo vaša obećanja koja ste isticali u danima poslije požara i nećemo stati dok ih ne ispunite ili dok ne skupite hrabrosti pa nam u lice kažete da vas ne zanimamo. Nećemo tolerisati ovakvo ponašanje i nastavićemo da se branimo putem medija, jedinog alata koji vas, očigledno, pokreće", kazali su stanari.

Zahtjevaju od kantonalne vlasti da sjedu sa stanarima navedenih zgrada i da ih "ne skidaju sa dnevnog reda perfidnim i makijavelističkim forama" jer, kako kažu, na njih neće nasjedati i šutjeti.

"Mi ćemo vas natjerati da shvatite da su građani ovog Kantona vaš kolektivni šef i da vi služite nama, a ne mi vama", zaključili su.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.