24.5.2017. 19:50
0
Umro legendarni kaskader Dragan Stanojević - Bata Kameni
Legendarni srpski kaskader Dragan Stanojević, poznatiji kao Bata Kameni, preminuo je u Beogradu u 76. godini, javio je danas RTS.

Dragan Stanojević, koji se pojavio u više od 500 filmova i televizijskih serija, umro je bolnici Sveti Sava u Beogradu nakon kraće bolesti. Ostat će upamćen ne samo po svom kaskaderskom poslu, već i po mnogobrojnim epizodnim ulogama.

Osnovnu školu završio je u Beogradu, gdje je kasnije izučio automehaničarski zanat.

Prekretnicu u njegovom životu predstavljala je prijava na konkursu za kaskadere u filmu "Dugi brodovi".

Poslije toga je snimao film za filmom. Stanojevića su 'od milja' i zbog posla kojim se bavio ubrzo prozvali Bata Kameni.

Legenda srpske i jugoslavenske kinematografije ostvario je karijeru dugu više od četiri decenije.

Impresivan broj od više od 500 filmova u kojima je sudjelovao, što kao kaskader što kao epizodni glumac, omogućio mu je da se upozna s domaćim i stranim velikanima filmske umjetnosti.

Vjerojatno ne postoji nijedan poznati domaći glumac ili redatelj koji nije radio s Batom Kamenim, a od stranih je surađivao s Johnom Hustonom, Clintom Eastwoodom, Leejem Marvinom, Anjelicom Huston, Richardom Bartonom, Savinom Geršak, Kirkom Douglasom i mnogim drugim.

Od brojnih priznanja koje je dobio ističu se nagrada za životno djelo na Filmskom festivalu u Nišu i plaketa za izuzetan doprinos jugoslavenskom filmu Jugoslavenske kinoteke, prenosi Tanjug.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.