26.4.2021. 9:15
0
Jednom od najpoznatijih kritičara nije jasno kako "Quo vadis, Aida" nije dobio Oscara
U Los Angelesu je jutros u dva sata po lokalnom vremenu počela 93. ceremonija dodjele Oscara, najprestižnije filmske nagrade na svijetu, a pobjednik večeri je film "Nomadland" kineske rediteljice Chloe Zhao.

U kategoriji najbolji reditelj/ica Oscara je dobila Chloe Zhao, a njen film "Nomadland" proglašen je najboljim filmom.

Frances McDormand, glumica koja tumači glavni lik u "Nomadlandu", osvojila je Oscara za najbolju glumicu, dok je titulu najboljeg glumca dobio Anthony Hopkins ("The Father").

Nagradu za najbolji originalni scenarij dobio je film "Promising Young Woman" (Emerald Fennel), a za najbolji adaptirani scenarij - "The Father" (Christopher Hampton i Florian Zeller).

Oscara za najbolju fotografiju dobio je "Mank", koji je nagrađen i za najbolji dizajn produkcije. Nagrade za najbolje sporedne uloge dobili su Yuh-Jung Young ("Minari") i Daniel Kaluuya ("Judas and the Black Messiah").

Oscara za najbolje vizuelne efekte dobio je "Tenet". Najbolji dugometražni animirani film je "Soul", a kratki "If Anything Happens, I Love You". Osim toga, "Soul" je nagrađen i u kategoriji najbolja filmska muzika.

Oscara u kategoriji najbolji dokumentarac dobio je "My Octopus Teacher".

Film "Ma Rainey's Black Bottom" nagrađen je u kategorijama za najbolji kostim i najbolju šminku i frizuru. Najbolja originalna pjesma je "Fight For You" ("Judas and the Black Messiah").

Film koji je predstavljao Bosnu i Hercegovinu na ovogodišnjoj dodjeli Oscara "Quo Vadis, Aida?" rediteljice Jasmile Žbanić nije uspio ostvariti pobjedu u kategoriji najbolji strani film, te na taj način donijeti BiH drugog Oscara, nakon filma Danisa Tanovića "Ničija zemlja".

Bh. rediteljica takmičila se u kategoriji za najbolji strani film. U ovoj konkurenciji takmičila su se i ostvarenja: "Another Round", "Better days", "Collective" i "The Man Who Sold His Skin".

Kao što smo i rekli, pobijedio je film danskog reditelja Thomasa Vinterberga "Another Round".
Filmski kritičari su pisali kako su ovo dansko ostvarenje i "Quo Vadis, Aida?" najveći favoriti za Oscara u toj kategoriji.

"Sada vidimo kolika je moć Američke i Britanske akademije. Priču o Srebrenici smo ispričali cijelom svijetu, to je u svemu ovome najvažnije", rekla je Žbanić komentarišući nominacije.

Jedan od najpoznatijih svjetskih filmskih kritičara Kenneth Turan na Twitteru je objavio da je razočaran što bh. kandidat za Oscara, film "Quo Vadis, Aida", nije dobio ovu prestižnu nagradu.

“Znam da je bilo neizbježno, ali još uvijek se osjećam prazno što je izuzetan film ‘Quo Vadis, Aida?” izgubio od ‘Another Round’ na dodjeli Oscara 2021. Ovo je zagonetka koju ne mogu riješiti”, naveo je Turan.



Novinar: Ajdin Balićevac

0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.