12.10.2023. 12:35
0
Od 26. oktobra u kinima u BiH ‘Ekskurzija’ rediteljice Une Gunjak, bh. kandidat za Oscara
FOTO: sff
Film "Ekskurzija" rediteljice Une Gunjak, bosanskohercegovački kandidat za Oscara, od 26. oktobra stiže u kina širom Bosne i Hercegovine. Film je imao svjetsku premijeru na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Locarnu gdje je osvojio Specijalno priznanje.

Na 29. Sarajevo Film Festivalu taj film imao je gala projekciju, u okviru Takmičarskog programa – igrani film izvan konkurencije, a Evropska filmska akademija izabrala je “Ekskurziju” u selekciju najboljih evropskih filmova preporučenih za nominacije za Evropske filmske nagrade.

Radnja filma prati Iman (Asja Zara Lagumdžija) koja, dok se njen deveti razred priprema za ekskurziju, privlači pažnju starijeg dečka. Nakon igre istine i izazova, po školi se proširi glasina da je Iman trudna. To će ugroziti i ekskurziju. Iman se nađe u oluji, očekivanja i ograničenja, izazvanih događajima koji izmiču kontroli.

Uloge u filmu ostvarili su Asja Zara Lagumdžija, Nađa Spaho, Maja Izetbegović, Mediha Musliović, Izudin Bajrović i Muhamed Hadžović.

‘Ekskurzija’ je prvi igrani film Une Gunjak, dobitnice Srca Sarajeva Sarajevo Film Festivala za najbolji kratki film (‘Kokoška’ 2014. – dobitnik nagrade Evropske filmske akademije za najbolji kratki film).

Gunjak potpisuje scenarij i režiju filma “Ekskurzija”, a u autorskoj ekipi su direktor fotografije Matthias Pilz, montažerka Clémence Diard, scenografkinja Emina Kujundžić, kostimografkinja Katarina Pilić, kasting direktorica Timka Grin, dizajner zvuka Igor Čamo, kompozitor Draško Adžić i šminkerica Lamija Hadžihasanović Homarac.

Producenti su Amra Bakšić Čamo i Adis Đapo (SCCA/pro.ba), koproducenti Nukleus film (Siniša Juričić), Baš Čelik (Jelena Mitrović), Salaud Morisset (François Morisset), Mer Film (Gary Cranner).

Film je prikazan na Bihać Avantura Film Festivalu, gdje je osvojio Grand Prix ‘Unska sirena’. Na Montenegro Film Festivalu u Herceg Novom osvojio je Zlatnu mimozu za najbolji scenarij (Una Gunjak) i nagradu za najbolju glumicu (Asja Zara Lagumdžija), na međunarodnim filmskim festivalima u Kopenhagenu, Luksemburgu, Rimu, Sao Paolu…

“Sniman je u Sarajevu u proljeće prošle godine i realizovan kao koprodukcija šest zemalja (Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Srbija, Francuska, Norveška i Katar). Film su podržali Fondacija za kinematografiju Sarajevo, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), Filmski centar Srbije, Sorfond, Doha Film Institute, Hubert Bals Fund i Eurimages. Distributer filma u kinima u Bosni i Hercegovini je Obala Art Centar iz Sarajeva”, saopćio je Sarajevo Film Festival, prenosi N1.

(Mubina Lj.)

OscarFilm
0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.