13.12.2016. 19:11
0
Danas najbolji igrač Liverpoola, a trebao biti - imam
Liverpool ove godine igra drastično bolje nego prethodne dvije sezone.

"Tajna" dobrih igara momčadi sa Anfielda leži u trojcu Coutinho - Mane - Firmino, koji pod trenerskom palicom Jurgena Kloppa pokušavaju vratiti Liverpool na stare staze slave.

Posebno zanimljiv u cijeloj priči je Senegalac, Sadio Mane.

Nakon što se dvije sezone u dresu Southamptona nametnuo kao jedan od boljih igrača Premiershipa, ove godine je njegove usluge otkupio Liverpool za 30 miliona funti.

A njegova životna priča nije svakidašnja.

Na svoju prvu probu ga je odveo ujak u Dakar, udaljen više od 800 kilometara od njegovog rodnog Sedihoua. Iako mu se strogo religiozna obitelj isprva žesto protivila pomisli da ostvari nogometnu karijeru, jer su željeli da bude imam u džamiji, s vremenom su uvidjeli koliko mu to znači i u konačnici dali blagoslov.

"Došli smo na probu i treneri su nas dijelili u grupe. Smiješno mi je jer se sjećam izraza lica čovjeka koji me gledao kao da sam zalutao“, počinje svoju ispovijest Mane.

"Kada mi je prišao, upitao me jesam li zaista došao na probu u raspalim, starim tenisicama i običnim hlačama? Odgovorio sam mu kako je to najbolje što imam i kako samo želim igrati. Kada sam izašao na teren, izraz lica je odmah prešao u iznenađujući.“

Pridružio se Generation Footu, nogometnoj akademiji koja je izbacila imena poput Diafre Sakhoa i Papissa Cissea. Tamo je živio s udomiteljima sve do velikog transfera u Europu, prvo u francuski Metz a zatim u austrijski Salzburg. Malo je poznato da je Klopp pikirao Sanea još dok je bio u Borussiji Dortmund. Ugovoren je i sastanak s Kloppom.

"Bio sam tako uzbuđen, nisam mogao vjerovati. Stalno sam gledao Borussiju i nemoguća mi je bila pomisao da me on želi upoznati i kako misli da ja mogu pomoći Borussiji da bude bolja“.

Ipak, Salzburg je bio tada pretvrd pregovarački orah; osim Borussije odbili su i basnoslovnu ponudu moskovskog Spartaka, da bi prihvatili ponudu Southamptona od 15 miliona eura. Tamo se jako brzo etablirao na najvišoj razini, pa nije dugo trebalo da se on i Klopp konačno ujedine.

"Znao sam da dolazim u momčad koja me želi i kod trenera koji me odlično poznaje; a ja sam bio spreman doći i mukotrpno raditi da bi mu se odužio“, izjavio je Sane.

Upravo je nakon tog pogotka Arsenalu na debiju otrčao slaviti ravno u ruke Jurgena Kloppa, koji ga postepeno brusi za ime koje je spremno predvoditi momčadi na najvišoj razini. Prigodu za zasjati će imati i na Afričkom kupu nacija u januaru. Ali, Mane ostaje skroman.

"Još sam mlad i tek se gradim; želim se stalno razvijati. Svaki dan je nova prigoda za rad – kako na sebi, tako i na svom uspjehu. Smatram se osobom koja voli slušati, gledati i učiti.“

"Jako mnogo ljudi s kojima sam odrastao, a koji su bili jako talentirani nogometaši nikada nisu dobili prigodu postati profesionalci. Ja saznao da je teško doći do te razine, ali sada sam tu i živim svoj san“, zaključio je Mane u nedavnom intervjuu za Goal.com.


(N1/Admir Oručević)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.