11.9.2023. 22:31
0
Poraz Bosne i Hercegovine za kraj agonije zvane kvalifikacije za EURO
Reprezentacija Bosne i Hercegovine doživjela je poraz od Islanda u okviru kvalifikacije za Evropsko prvenstvo te smo na taj način izgubili sve šanse za plasman na smotru najboljih evropskih selekcija.

To je bio četvrti poraz naše reprezentacije.

Selektor Kodro napravio je određene rokade u odnosu na meč protiv Lihtenštajna u petak. Na klupi su ostali Pjanić, Nalić i Bilbija, od prve minute zaigrali su Tahirović, Hadžiahmetović i Gazibegović. Napravljena je i jedna taktička promjena, Dedić je otišao na lijevu, a Gazibegović na desnu stranu.

Dva tima ušla su bez mnogo rizika u meč, u prvih dvadesetak minuta nije bilo izglednih šansi, a Zmajevi su pokušavali dva puta preko Hadžiahmetovića, jednom je udarac oprobao i Gazibegović.

U 41. mnuti Dedić i Kolašinac su probili po lijevom boku, Kolašinac je ubacio, neko od Islanđana odbio loptu, na povratnu je natrčao Tahirović, ali je i on izblokiran.

Najbolju priliku u prvom dijelu BiH je imala u 43. minuti. Akciju je započeo Krunić, odigrao za Kolašinca, ovaj za Dedića, fudbaler Salzburga ubacio, prvo je pokušao Hadžiahmetović - neuspješno, potom i Demirović sa svega nekoliko metara, ali su Islanđani i to izblokirali.

Kako je izgledala većina prvog, tako je počelo i drugo poluvrijeme. Lopta je uglavnom bila u nogama Zmajeva, ali nedostajala su rješenja i ideje u napadu na pokretnu i dobro postavljenu islandsku odbranu.

Hadžiahmetović je u 60. minuti zavrnuo, Džeko skočio i glavom loptu poslao preko gola.

U 65. minuti Island je imao najbolju šansu, pukla je odbrana BiH, Miličević je bio neodlučan, ali srećom Anderson je s vrha šesnaesterca zapucao loptu iznad gola.

Rezervista Pjanić je u 70. minuti odlično iz slobodnjaka pronašao Džeku, Dijamant je profulao loptu i ona je završila u rukama domaćeg čuvara mreže.

Džeko je u 72. minuti sa distance šutirao direktno u Runarssona.

U 83. minuti Dedić je izblokiran, a u istom napadu Bilbija je u situacijama koje obično rješava poslao loptu glavom pored gola.

Džeko je u 85. minuti šutirao sa 16 metara na dodavanje Menala, Runarsson je odbranio.

Hadžikadunić je u 90. minuti požrtvovanim startom izblokirao Thorsteinssona, a u prvoj minuti nadoknade Island je postigao gol preko Finbogassona vrijedan tri boda.

Kvalifikacije se nastavljaju u oktobru. Zmajevi 13. oktobra gostuju kod Lihtenštajna, a tri dana poslije dočekuju Portugal.

(Ajdin B.)

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.